Un fost pescar american vrea să răspândească fermele oceanice

0

Pentru că oceanul găzduieşte foarte mult spaţiu nefolosit pe fundul său, fermele de hrană marină ar putea fi sursa de mâncare a viitorului, scrie Fastcoexist, care a realizat un interviu cu Bren Smith, un pescar din New York care a păşit pe calea fermieritului oceanic. Americanul a plecat la 14 ani de acasă pentru a prinde cod şi crabi în stil comercial, însă a ajuns să fie dezamăgit de ceea ce numeşte una dintre cele mai nesănătoase şi distructive forme de producere a hranei de pe planetă.

 

Flickr/Jeff Kubina

 

Bren Smith a transformat un mic lot mlăştinos din estuarul Long Island Sound într-o fermă oceanică tridimensională despre care susţine că ar putea ajuta la regenerarea oceanelor şi ar putea hrăni lumea. Fostul pescar a populat o suprafaţă de opt hectare submarine cu lăstari de alge şi midii care sunt susţinute de 45 de metri de sfoară plutitoare ancorată deasupra unor cuşti cu stridii şi scoici. Apele reci şi curate ale estuarului aflat între Connecticut şi Long Island transformă această cultură modestă în tone de hrană marină.

Prin intermediul unei campanii pe Kickstarter, Bren Smith a strâns bani pentru a pregăti găzduirea unei producţii de 26 de tone de iarbă de mare şi 60.000 de tone de midii în cinci luni. Americanul vrea să-şi posteze gratuit planurile pe internet. “Orice om care are opt hectare şi o barcă poate copia modelul meu”, spune el. “Totodată, el poate fi extins rapid la scară mare. Doar pe o suprafaţă de 90×90 de metri pot produce 24 de tone de iarbă de mare în cinci luni. Nu e nevoie de bărci mari, macarale sau ale maşinării costisitoare”.

Aflaţi mai multe detalii în interviul realizat de Fastcoexist.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger