Un fost extremist de dreapta cu influență din Ungaria și-a îmbrățișat originile evreiești

0

Csanád Szegedi a fost unul dintre membrii proeminenți ai mișcării de extremă dreaptă din Ungaria până când a descoperit, în 2012, că are rădăcini evreiești, scrie Der Spiegel. Recent, bărbatul de 31 de ani care locuiește în Budapesta a fost circumcis de un mohel venit din Israel, și-a luat numele de Dovid și învată limba ebraică. Bunica lui, însă, își ascunde în continuare tatuajul de la Auschwitz.

Csanád Szegedi a fost vice-președintele partidului de extremă dreaptă Jobbik. S-a numărat printre membrii lui fondatori, în 2003, și l-a și reprezentat în Parlamentul European. Tânărul, care purta adesea, în public, pantalonii și vesta Gărzii Maghiare, și-a făcut o carieră din a susține că evreii vor să jefuiască Ungaria și că, în alianță cu romii, vor să-i transforme pe ungurii “puri” într-o minoritate, în propria lor țară. Mulți dintre membrii Jobbik, printre care și Szegedi, credeau că Holocaustul și lagăre de concentrare ca Auschwitz nu erau decât invenții evreiești, menite să-i facă pe alții să se simtă vinovați și să-i stoarcă de bani. Szegedi a devenit un soi de lider al gândirii radicale în rândul extremei drepte. A scris chiar și o carte, Cred în renașterea Ungariei și scotea bani buni din vânzarea de tricouri cu scrieri runice (în maghiara veche) și alte obiecte cu motive ale extremei drepte.

Unii oameni au ajuns să fie invidioși pe succesul lui, printre ei numărându-se și Zoltan Ambrus, un amic extremist de-al lui Szegedi, care a făcut închisoare pentru posesie de armă și materiale explozibile. Acum patru ani, Ambrus a intrat în posesia unor documente, provenite cel mai probabil din arhivele poliției secrete comuniste, în care se arăta că Szegedi are origini evreiești. Ambrus l-a confruntat pe Szegedi, care se afla pe vremea aceea în Parlamentul European, și a filmat conversația. Bărbatul “acuzat” a încercat să-l mituiască pe Ambrus, oferindu-i joburi și bani în schimbul tăcerii, însă al doilea a refuzat și a informat partidul. În vara lui 2012, liderii Jobbik l-au confruntat la rândul lor pe Szegedi. Liderul partidului,  Gábor Vona, s-a arătat entuziast de veste, pentru că îl puteau folosi ca scut împotriva acuzațiilor că formațiunea este anti-semită, alții au cerut să fie împușcat.

Acum, Csanád Szegedi se numește Dovid Szegedi, mănâncă kosher, poartă kippah, învață limba ebraică și merge la sinagogă în fiecare vineri. Înainte de Al Doilea Război Mondial, a aflat el, în jur de 14.000 de evrei locuiau în Miskolc, orașul în care s-a născut. Doar 105 dintre ei s-au întors din lagărele de concentrare la finalul exterminărilor în masă. Printre ei era și bunica lui, care le-a ascuns copiilor trecutul ei sinistru. De altfel, Szegedi spune că, în copilărie, a fost învățat că “să fii evreu e ceva rău”. Și acum, chiar și în zilele extrem de calde, bunica lui poartă pulovăre cu mâneci lungi sau bandaje peste tatuajul cu numărul de încarcerare pe care îl are pe braț. Citiți ampla poveste pe Der Spiegel.

Foto: Wikipedia

 

Puteți citi și:

Sărbătoarea testosteronului

Guvernul maghiar îi atacă din nou pe oamenii străzii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger