Un fost copil-soldat curăţă Cambodgia de mine de teren, de peste 20 de ani încoace

1

Aki Ra este un fost copil-soldat al khmerilor roşii care şi-a dedicat viaţa unei misiuni periculoase: să cureţe terenul ţării sale, Cambodgia, de mine. Îşi petrece majoritatea zilelor tăind vegetaţie din câmpuri şi cercetând atent pământul, acolo unde detectorul său de metale îi dă de ştire că s-ar ascunde ceva.

 

 

De multe ori, găseşte mine antipersonal de mărimea unui puc de hochei şi le distruge prin explozii controlate. “Vreau să fac ţara mai sigură pentru compatrioţii mei”, spune Aki Ra (45 de ani), considerat un “erou modern” al Cambodgiei. Ţara a fost “infestată”, într-o vreme, de peste şase milioane de mine de teren îngropate în câmpuri şi junglă, un pericol atât pentru soldaţi, cât şi pentru copii nevinovaţi. Minele erau arme în războiul dintre facţiunile din Cambodgia (una dintre ele fiind khmerii roşii). Aki Ra a fost un copil-soldat al acestei facţiuni; părinţii lui au fost ucişi în războiul care a măcinat ţara, iar, la vârsta de zece ani, el a fost “recrutat” de facţiunea care îi ucisese pentru a lucra la bucătărie, a vâna şi a spăla hainele soldaţilor.

 

 

Destul de repede, s-a trezit cu o armă în mână şi i s-a cerut să lupte. “Noi credeam ce ni se spunea, nu aveam alternativă. Nu ştiam nimic despre lumea din afară”, rememorează bărbatul. Cât a fost soldat, Aki Ra s-a familiarizat cu minele de teren, uneori ducea în spate şi câte o sută de bucăţi. Săptămânal vedea pe cineva rănit de aceste arme. Când era adolescent, a fost capturat de soldaţii vietnamezi care au preluat controlul capitalei Phnom Penh. Ca să nu fie executat, a acceptat să lupte pentru ei, împotriva foştilor săi colegi, prieteni sau chiar rude. “Am avut remuşcări în legătură cu asta”, spune el. Îşi aminteşte că şi-a văzut un unchi în “liniile inamice” şi a tras peste el, ca să nu îl ucidă.

În 1989, când vietnamezii s-au retras, Aki Ra a ajuns în armata cambodgiană. Avea 20 de ani când a mers prima oară la şcoală. Acum, vorbeşte şapte limbi: engleză, japoneză, tailandeză, vietnameză, franceză şi puţină rusă! În 1992, când forţele ONU au ajuns în ţara lui, bărbatul a fost recrutat să facă ceea ce face şi acum: să cureţe pământul de mine. De 22 de ani încoace, a detonat şi înlăturat de unul singur mine de teren rămase neexplodate. Între anii 1992 şi 2007, a înlăturat 50.000 de mine, fără altceva la îndemână decât un briceag, un băţ, un cleşte şi mâinile sale. “Bag băţul în pământ până găsesc mina. Sap în jurul ei, ca să fiu sigur că nu are capcane. Apoi, scot detonatorul. Mina nu mai este un pericol”, explică fostul copil-soldat.

Când a început să dezamorseze mine, nu avea niciun pic de experienţă în domeniu; ulterior, a fost acreditat printr-un curs internaţional de profil, iar în 2008 şi-a înfiinţat propria echipă de genişti – Cambodia Self Help Demining. Acum, lucrează după standardele International Mine Action şi cu echipament adecvat şi instruieşte oameni din diverse comunităţi despre cum să scoată minele din pământ fără să îşi piardă viaţa în acest proces. Până în anul 1997, el colectase atât de multe carcase de bombe, arme şi muniţie militară neexplodată, încât a fondat un muzeu cu ele: Cambodia Landmine Museum din Siem Reap. Muzeul adăposteşte şi picturile bărbatului, care prezintă experienţele sale de război, aşa cum le-a trăit el.

 

 

Aki Ra a înfiinţat şi un fond de caritate care sprijină un centru de adăpost şi educare a victimele tinere ale minelor de teren. Peste 100 de copii au trecut prin această instituţie şi 27 dintre ei sunt elevi ai şcolii, în prezent, iar nouă urmează studii superioare. Băiatul lui Aki Ra a fost botezat cu numele “Mine” (mină). Acţiunile lui de curăţare a terenurilor le-au permis localnicilor din diferite zone să cultive cartofi, banane, orez sau nuci de cocos. Oamenii se temeau de mine, aşa că nu îşi puteau lucra pământurile sau nici măcar nu îşi puteau construi case. Acum, mulţumită strădaniei lui Aki Ra, aceste lucruri sunt posibile şi localnicii nu se mai tem pentru viaţa lor sau a copiilor lor. Pământul lor nu mai este ucigaş. “Aki Ra este mărturia reală pentru ce poţi obţine când te dedici siguranţei ţării tale”, consideră fotograful canadian Richard Fitoussi, care a studiat atent munca eroului cambodgian în anul 2000, iar, în 2010, a prezentat un film documentar intitulat “A Perfect Soldier” despre Aki Ra şi detaliile activităţii sale.

 

 

Surse şi foto: TIMEJMUBadass of the Week, Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Călătoria care duce departe: de la copil-soldat la artizan al păcii

Călătoriile merg mai departe: eroii TOTB îşi continuă poveştile

Îngerul abisului – australianul care a salvat 160 de oameni de la sinucidere, cu vorba bună


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger