Un fizician susține că timpul e real

2

Majoritatea fizicienilor sunt de părere că timpul e o iluzie, însă Lee Smolin, de la Institutul pentru Fizică Teoretică din Canada, pledează în favoarea controversatei idei că timpul este real, scrie Livescience. “Sentimentul pe care îl avem cu toții că realitatea are loc în prezent nu este o iluzie”, spune el, “ci reprezintă cel mai profund indiciu pe care îl avem legat de natura fundamentală a realității”.

 

Flickr/@Doug88888

 

Smolin spune că nu a îmbrățișat cu ușurință această idee. La început credea, ca majoritatea fizicienilor, că timpul e subiectiv și iluzoriu, că, potrivit teoriei relativității generale a lui Einstein, el este doar o altă dimensiune în spațiu, ce poate fi traversată în orice direcție, și că percepția oamenilor că momentele se succed secvențial și continuu este doar în capul lor.

De-a lungul timpului, specialistul în fizică teoretică a ajuns să se convingă că timpul nu este doar real, ci și o noțiune fundamentală în înțelegerea legilor naturii. “Dacă legile s-ar situa în afara timpului, atunci ele ar fi inexplicabile”, spune el. “Dacă o lege pur și simplu există, atunci nu există nici o explicație. Dacă vrem să înțelegem o lege, atunci acea lege trebuie să evolueze, să se schimbe, să devină subiectul timpului. În acest caz, legea se naște din timp și este subiectul timpului, nu invers”. Fizicianul spune că există critici la această ipoteză, și anume: dacă legile fizice sunt subiectul timpului și evoluează în timp, atunci înseamnă că există o lege deasupra lor care le dictează evoluția. Nu ar trebui atunci ca această lege să se situeze dincolo de timp pentru a determina cum se schimbă celelalte legi cu timpul?

O altă implicație a ipotezei că timpul e o iluzie este faptul că viitorul e la fel de decis ca trecutul. “Dacă mă gândesc că viitorul a fost stabilit deja, atunci lucrurile care sunt cele mai prețioase pentru un om (conștiința și liberul arbitru) devin și ele iluzii laolaltă cu timpul”, spune Smolin. “Încă aspirăm să luăm decizii de unii singuri în viață. Aceasta e o parte prețioasă a umanității noastre. Dacă imaginea metafizică că toți suntem niște atomi care se mișcă în vid ar fi adevărată, atunci nu ar mai exista nimic nou și surprinzător, am asista doar la o rearanjare a atomilor. Ar însemna pierderea responsabilității, precum și cea a demnității umane”.


2 comentarii

  1. Si formula? Ca asa m-am prins si eu ca timpul exista. Pana a aparut Einstein si a dovedid ca de fapt e spatiu-timp. Nu pe banuieli ci pe formule concrete. Asa pot fi si eu mare fizician ca banui ca exista o forta de atractie pe care de azi o vom numi cu totii GRAVITATIONALA!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger