Un film bun poate schimba o lume

1

One World Romania aduce publicului românesc cinci filme brici care merită să stea pe raftul dumneavoastră. Între 9-22 noiembrie, numai la Librăria Bastilia, puteţi comanda oricare dintre cele cinci documentare de mai jos, cu 32 de lei, beneficiind de o reducere de 20 % din preţul lor de vânzare.

 

Precomanda dumneavoastră va fi răsplătită cu o sacoşă de pânză (la alegere), o insignă şi un catalog al festivalului OWR, în limita stocului disponibil. Filmele alese vor intra în posesia dumneavoastră, împreună cu a thank you note personalizat, joi, 22 noiembrie, ora 19.00, când are loc proiecţia filmului Într-o zi vom fi fericiţi.

One World Romania, care a proiectat până acum la București peste 200 de documentare în premieră națională, aduce publicului românesc cinci dintre filmele reprezentative pentru acest festival, care ar putea ajunge pe raftul dumneavoastră. Publicarea pe DVD-uri răspunde unei anumite categorii de public cinefil, colecționar, pentru care oferta de pe „piața” românească de filme este absolut insuficientă și prea comercială. Totodată, publicarea și promovarea colecției va încununa eforturile realizatorilor de documentare și ale producătorilor de a face mai accesibil acest tip de film. Deasemenea, dorim ca prin acest proiect să sprijinim documentarul românesc prin includerea anuală a noi titluri de filme cu realizatori români.

Prijn urmare, cele cinci documentare pe care le puteți comanda la prețuri promoționale numai la Librăria Bastilia (Piața Romană nr.5), sunt următoarele:


CHIRURGUL ENGLEZ
(The English Surgeon) / Regia: Geoffrey Smith / OWR 2009

Într-un spital ucrainean plin de pacienți disperați și aparatură învechită, „Chirurgul englez” este o apariție insolită în care mulți își pun ultima speranță. Henry Marsh, neurochirurg celebru în întreaga lume, dedică acestor nefericiți câteva luni pe an, luptându-se cu boala dar și cu dilemele relației doctor-pacient. Călătoriile lui Henry în Ucraina – la mama unei fete pe care încercase zadarnic să o salveze sau pentru a-l opera pe un tânăr numit Marian – punctează acest film multipremiat (Emmy 2010). Filmul are o coloană sonoră originală, compusă de Nick Cave și Warren Ellis.

 

 


TESTIMONIAL
(Testimony) / Regia: Răzvan Georgescu / OWR 2009

Fiind diagnosticat cu o tumoare pe creier, Răzvan Georgescu – regizorul filmului – decide să întreprindă o călătorie la granița dintre viață și moarte, vizitând artiști bolnavi în faza terminală. Oameni care continuă să lucreze la capodopera finală, în speranța că aceasta le va supraviețui sau că îi va salva. Boala și moartea pot fi un motor pentru creativitate? Un film pozitiv despre căutarea frumuseții în apropierea sfârșitului și despre calitățile vindecătoare ale artei.

 

 

 

DUPĂ REVOLUȚIE (After The Revolution) / Regia: Laurențiu Calciu / OWR 2011

Filmul lui Laurentiu Calciu documentează confuzia postrevoluționară din primele 6 luni de după decembrie 1989. Calciu a reluat la montaj – după aproape 20 de ani – acest material pe care îl filmase pe străzile Bucureștiului, într-o perioadă de pro­teste continue, de patimi politice și de pregătiri grăbite în vederea primelor alegeri libere. Filmul se încheie cu scene dintr-o secție de votare supra-aglomerată și cu o conferință de presă a monitorilor internaționali, care se declară șocați de numărul mare de nereguli întâlnite la alegerile din mai 1990. Un film necesar și actual, în care ne reflectăm ca într-o oglindă.

 

 

TOT CEEA CE SCLIPEȘTE (All That Glitters) / Regia: Tomáš Kudrna / OWR 2011

La prima vedere, pare că timpul s-a oprit în satul Barskon din Kârgâzstan. Nurbek, protagonistul acestui film, lucrează de 10 ani în mina locală de aur exploatată de o corporație internațională. În 1998, două tone de cianură de la această mină s-au scurs în râu, otrăvind sute de săteni. Mina de aur pare a fi parabola acestei combinații originale de capitalism și democrație, care s-a încetățenit într-o țară care, de altfel, arată ca un muzeu sovietic în aer liber.

 

 

 

ȘCOALA NOASTRĂ (Our School) / Regia: Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma / OWR 2012

Alin, Beni și Dana, trei copii romi dintr-un orășel maramureșean, sunt subiecții unui experiment de desegregare școlară. Pe înțelesul tuturor, această regulă impusă de Uniunea Europeană presupune că romii trebuie să învețe în aceleași clase cu majoritarii. Pe durata a patru ani, „Școala noastră” urmărește îndeaproape, cu empatie și luciditate, peripețiile acestui proces care eșuează într-un mod neașteptat și revoltător. Filmul atinge teme ca prejudecățile instituționalizate, cercul vicios al sărăciei și dificultățile din învățământ. O emoționantă poveste dulce-amăruie despre tradiție și progres, cât și o meditație despre ceea ce ar putea fi o șansă mai bună de viitor pentru noi toți. Aici puteți citi un interviu TOTB cu regizoarea Mona Nicoară.

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger