Un fermier vietnamez, condamnat la închisoare pentru că şi-a apărat pământul cu arme "homemade"

0

Un fermier vietnamez care se ocupa de piscicultură a devenit un adevărat erou în ţara sa după ce s-a luptat împotriva autorităţilor statului care voiau să îl evacueze ilegal de pe proprietatea sa. Bărbatul s-a folosit de arme şi muniţie făcute în casă şi a fost ajutat de doi fraţi şi un nepot. Toţi patru au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare, în ciuda protestelor publice pentru eliberarea lor.

 

 

Doan Van Vuon (foto sus), fermierul care s-a opus evacuării, a primit o sentinţă de cinci ani de închisoare, pentru „tentativă de omor”; cei care l-au ajutat (fraţii şi nepotul – foto jos) au primit şi ei pedepse între 2 şi 5 ani de închisoare, pentru rănirea mai multor soldaţi şi poliţişti în timpul incidentelor, iar soţiile a doi dintre bărbaţi au fost şi ele condamnate la câte 15 – 18 luni de închisoare cu suspendare, pentru că s-au opus arestării. Tentativa de evacuare a fermierului a avut loc în luna ianuarie, în regiunea Haiphong, din nordul Vietnamului. Aceste acţiuni de landgrabbing, unele legale, altele ilegale, sunt un motiv de nemulţumire constantă pentru opinia publică din Vietnam, mai ales că acţiunile sunt susţinute de către stat. Prin intermediul internetului, în special, oamenii au început să ceară schimbarea legilor care privesc proprietatea şi pământul.

 

 

Guvernul vietnamez oferă pământul în leasing pe 20 de ani fermierilor, ca parte a politicilor de încurajare a ţăranilor, încă din 1990, dar proprietatea terenului rămâne la stat. Criticii sistemului spun că oficiali corupţi ai statului permit racolări ilegale de terenuri de la cei care le lucrează onest, în schimbul unor profituri. Autorităţile din Haiphong au recunoscut că evacuarea lui Vuon nu avea bază legală şi mai mulţi oficiali ai provinciei vor apărea săptămâna viitoare în faţa instanţei din acest motiv. Însă acest lucru nu a împiedicat condamnarea lui Vuon şi a familiei sale. Televiziunea de stat a Vietnamului a arătat în permanenţă imagini cu obiectele folosite de fermier pentru manufacturarea puştilor şi a bombelor cu care a ţinut piept soldaţilor şi poliţiei.

 

 

Avocatul apărării a susţinut că Vuon nu a avut deloc intenţia de a răni pe cineva şi că a utilizat toate mijloacele legale pe care le-a avut la dispoziţie pentru a-şi proteja pământul, înainte să recurgă la rezistenţa armată. „I-am avertizat că mă voi opune”, ar fi spus Vuon, citat de avocatul său. Cazul fermierului nu este singurul de acest fel, dar a devenit cunoscut tocmai pentru că omul a ales să lupte pentru pământul său. A devenit un erou local şi sute de persoane s-au strâns pe străzi (foto sus) pentru a se ruga pentru eliberarea lui. „Această problemă de acaparare ilegală, arbitrară, a pământului, de către oficiali corupţi, fără proceduri normale şi fără compensaţie pentru cei care pierd, este adevăratul motiv pentru care acest proces are atât de multă relevanţă pentru populaţia Vietnamului. Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernul acestui stat, pentru că este o problemă care ia amploare”, a comentat Phil Robertson, director pentru Asia în cadrul Human Rights Watch.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger