Un fermier din Indonezia a plantat o pădure întreagă

0

Un singur om a reușit în 20 de ani să planteze peste 11.000 de copaci și să readucă la viață o pădure arsă complet în anii ’60. Odată cu pădurea, au înviat și pâraiele din zonă, iar fermierii au reînceput să-și planteze culturile și să trăiască din agricultură.

Prin 1996, Sadiman a început să planteze mii de copaci în pădurea Gendol, o zonă arsă complet în urma incendiilor de pădure din anii ’60. Dezastrul a cauza secete în perioadele fără ploi și inundații în timpul ploilor. Ceea ce a dus, mai departe, la foamete în satul Dali din Indonezia.

Un om a înțeles, însă, cauza problemei: nu mai erau copaci care să stocheze apa în subteran. Deși era un fermier sărac, Sadiman a început să schimbe semințe de usturoi cu răsaduri de banian, un copac care reține apa în pământ.

Banianul nu produce nimic, deci nu poți face profit pe seama lui, iar oamenii l-au luat în glumă. El și-a dat, însă, seama că usturoiul poate fi vândut pentru bani, dar banianul produce ceva mult mai important – apa. Copacii  sunt, astfel, ideali pentru irigații.

Fermierul a plantat și îngrijit copacii singur timp de 20 de ani. El a acoperit 250 de acri cu 11.000 de copaci aducând înapoi apă în zonă. Așa au reapărut pâraiele în pădure, iar fermierii au reînceput să planteze culturi agricole. Dali nu a mai fost lovit de secetă de ani de zile.

“Cât timp mai pot fizic, voi planta copaci”.
“Tot ce vreau este să fac tot ce-mi stă în putere să îi fac pe oameni să aibă o viață mai bună”.
Sadiman

El are de gând să mai planteze încă 20.000 de copaci pentru a ajuta și alți fermieri din alte sate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger