Un fenomen astronomic foarte rar: Venus trece prin fața Soarelui azi

0

Planeta Venus va trece prin fața Soarelui astăzi. Tranzitul de peste șase ore și jumătate care începe în cursul zilei este un fenomen astronomic foarte rar care nu va mai putea fi văzut până în 2117.

 

Fenomenul va putea fi observat din nord-vestul Americii, din Pacific și din estul Asiei. Dar parțial poate fi văzut și din alte colțuri ale lumii, dacă vremea va permite. Britanicii,  de exemplu, pot prinde sfârșitul tranzitului la răsăritul soarelui, miercuri.

Venus va apărea ca un disc mic și negru, dar nu trebuie să privim fenomenul fără echipament special, altfel riscăm orbirea.

Tranzitul planetei Venus are loc de patru ori în 243 de ani. Motivul pentru intervale așa mari stă în faptul că orbitele planetelor Venus și Pământ nu se află pe același plan, iar un tranzit poate avea loc doar dacă ambele planete și Soarele se află pe aceeași linie.

Acest lucru s-a întâmplat doar de șapte ori în era telescopică.

Miercuri, soarele va răsări la București în jurul orei 5.30, iar ultima dată când Venus se va suprapune vizibil cu Soarele va fi la ora 7.55. Dacă ne vor permite condițiile meteo, poate vom avea șansa să asistăm la spectaculosul eveniment, însă nu uitați să purtați ochelari de protecție!

Sursa: BBC

Foto: Flickr / micedwards


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger