VIDEO Un european luptă cu epidemiile de sinucidere din Japonia

0

Pînă acum 15 ani, numărul anual al sinuciderilor în Japonia nu cobora sub 30 000. În ultima vreme însă, ceva s-a întîmplat pentru că de la an la an sînt din ce în ce mai puțini sinucigași.

 

 

Anul acesta, conform rapoartelor poliției, din ianuarie în iunie s-au comis în Japonia 14 192 de sinucideri, dintre care 9901 au avut ca victime bărbați.

În prima jumătate a anului trecut, au fost cu 102 mai mulți sinucigași; totuși, 2012 a fost primul an în ultimii 15 cînd s-au comis mai puțin de 30 000 de sinucideri.

70% dintre sinucigași sînt bărbați și cauzele principale sînt prea multă muncă, șefii agresivi și presiunile financiare.

Rene Duignan, un economist irlandez care lucrează în Japonia, a fost atît de impresionat de sinuciderea unei vecine ale sale încît s-a hotărît să înceapă o campanie împotriva acestui flagel nipon. El a făcut și un film, Saving 10,000 — Winning a War on Suicide in Japan.

 

 

Japonezii cu tendințe suicidale nu beneficiază de un tratament adecvat, spune Duignan. Sistemul folosește doar medicamentele și instituționalizarea pacienților dar pentru că companiile de asigurări nu acoperă și acest aspect, pacienților nu li se oferă terapie verbală (consultațiile nu durează mai mult de 5 minute).

O măsură ciudată dar eficientă a fost instalarea în stațiile de metrou a unor lumini albastre. Acestea au redus sinuciderile în stații cu 80% deși nimeni nu poate spune de ce.

Mulți bătrîni japonezi sînt izolați și nebăgați în seamă, își petrec cea mai mare parte a timpului în casele lor și dezvoltă depresii.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger