Un entomolog olandez indeamna vesticii sa schimbe carnea pe insecte

15

 

Cresterea unor animale domestice precum vaci, porci sau oi ocupa doua treimi din suprafata agricola a planetei si genereaza 20% din gazele cu efect de sera considerate responsabile pentru incalzirea globala. In acest context, expertii ONU vor sa diminueze consumul de carne si au inceput sa caute alternative. Una dintre ele vine de la un entomolog olandez care a propus ca vesticii sa consume mai multe insecte pentru ca aceastea sunt mai ecologice si bogate in proteine.

Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a luat deja in considerare proiectul lui Arnold van Huis, entomolog la Universitatea Wageningen din Olanda si consultant FAO, care prezinta avantajele consumului de insecte comestibile. „Exista o criza a carnii”, spune el, citat de The Guardian. „Populatia globala va creste de la sase miliarde la noua miliarde pana in 2050 si stim ca oamenii consuma tot mai multa carne. Acum 20 de ani, consumul mediu era de 20kg, acum este de 50kg si va fi de 80kg in urmatorii 20 de ani. Daca o tinem tot asa vom avea nevoie de o noua Terra”.

O dieta constand in insecte comestibile, continua entomologul, este bogata in proteine, vitamine si minerale, iar o cercetare recenta de-a sa arata ca cresterea unor vietati ca lacustele, greierii sau gandacii de faina genereaza de 10 ori mai putin gaz metan, de 300 de ori mai putin protoxid de azot (un alt gaz cu efect de sera) si mult mai putin amoniac (un poluant generat de cresterea porcilor si a pasarilor) decat in cazul animalelor domestice.

Avand sangele rece, insectele transforma fibrele din plante in proteine mult mai eficient, mai spune entomologul olandez, iar riscurile pe care le impun asupra sanatatii sunt mai reduse. Fiind foarte diferite biologic de oameni, micile vietati nu atrag cu sine amenintari de genul bolii vacii nebune, de exemplu. Peste 1.000 de specii de insecte sunt consumate deja in 80% din statele din intreaga lume, acest obicei fiind mai raspandit la tropice, unde ajung la dimensiuni mari si sunt usor de „recoltat”.

„Mare parte din planeta mananca deja insecte. Doar in lumea occidentala nu se intampla asta. Avem o problema la nivel psihologic. Nu stiu de ce, din moment ce mancam creveti, care se aseamana foarte mult”, spune Van Huis, care a ajutat la instalarea unui proiect de fermierit cu lacuste in Laos, sub egida FAO, in aprilie. Proiectul cu pricina implica transferul de expertiza al fermierilor din Tailanda, care cresc lacuste bogate in calciu in peste 15.000 de gospodarii.

Foto: Flickr/jackiews

Tags:



15 comentarii

  1. la romani ar prinde mai usor moda consumului de insecte: suntem religiosi in proportie de peste 80% & stim ca Ioan Botezatorul manca lacuste cu miere. unde mai pui ca si popii ar putea face lobby dietei cu insecte, mai ales ca insectele ar trebui sa fie “de post”, ca mierea, nu “de dulce” ca porcul, vaca, oaia sau gaina 😉

  2. Pe jumatate are dreptate. Nu ma vad insa savurand o omleta de tarantule prea curand… S-ar putea insa sa o fac inconstient insa. Adica, vazand ca occidentalii nu se dedau la sarmalute din carabusi si ciorbita de gargarite, fata in fata cu limitarea Terrei, s-ar putea prelua ceva gene din urechelnite, ceva gene din porc sau vaca, si sa se creasca industrial doar muschi asemanator la gust cu cel de vaca cu continut mai ridicat de proteine si care sa aiba metabolismul similar insectelor astfel incat sa nu dea deseuri atat de toxice.

  3. Partial sunt de acord dar ma tot intreb si nu gasesc raspunsul, cum or sa mulga viermii sa dea lapte?
    Astia sunt cercetatori?
    Sunt niste tristi afectati de buruienile care trag ierburi pe nas si mananca bugetele cercetarii de pomana.

  4. Ioi, da ce tocana de paianjeni mi’o facut nevasta. No, daca citeam inainte de’a manca articolul asta sigur putea si ea sa comenteze!

  5. Daca nu ar avea gust bun, chinezii nu ar manca asa ceva. Si inca multi altii. Nu cred ca as manca insecte din prima – insa, daca as ajunge in China, de exemplu, si as avea acolo prieteni care mananca insecte, in mod sigur m-as obisnui cu ideea.

    Apropo de creveti: cand ii vad in piata, proaspeti, mi se face rau. Cand sunt in restaurant… ii mananc.

    • Si carnea de om spun unii ca are gust bun. Daca n-ar avea gust bun, canibalii n-ar manca-o. SI multe alte animale si viermi. Ca sa te parafrazez putin 🙂

      Nu cred ca numai gustul conteaza. Sau obisnuinta. Si mai cred ca e mai bine sa mancam noi vegetalele decat sa mancam ganganiile care se hranesc cu ele, deci vegetale la mana a 2 a.

      Oare de ce in general vegetalele comestibile nu ne produc greata cand le privim?

  6. râsul curcilor. se trezi si ghiorghe din olanda sa ne invete cum este cu “coo oo doiu”! sa vezi ce reducem efectul de sera daca bagam insecte cu paine in timp ce ne plimbam cu masina. sa vezi ce reduc eu efectul de sera daca bag insecte, 3 mese pe zi, in timp ce BP are o catastrofa ecologica. Hai ca ma sacrific eu cu insecte, in timp ce, pe marile companii, le doare in basca de insecte si alte aberatii de genul asta.

    Hai ca m`am enervat ca ma si duc sa imi fac o felie cu insecte…da` nervi ce am

  7. Nu inteleg de ce sa nu mancam direct vegetalele….

    Pentru zeltera: nu cred ca gustul este singurul criteriu. Nici obisnuinta.

    Se spune ca e buna carnea de om. Daca n-ar avea gust bun, canibalii nu ar manca asa ceva. Ca sa te parafrazez. 🙂

    Iar “specialistii” ar fi bine sa fie ceva mai sceptici si mai precauti, ca si cu boala vacii nebune au zis initial ca nu se transmite la om. De exemplu.

    Cred ca unele “lucruri” au fost facute pentru a fi mancate de om, altele nu, au alt rol. Chiar daca SF-urile ne baga altceva in cap, lumea asta a fost facuta dupa niste reguli.

  8. Da…si in cativa ani vacile, porcii si gainile vor fi pe lista animalelor pe cale de disparitie si se vor lua masuri draconice pentru a fi salvate…

  9. Ce fain,in sfarsit crescatoriile de gandaci de bucatarie din cartierele dormitor si maghernitele Bucurestiului si ale altor asa zise orase din tara ar deveni utile…
    Pana la urma porcul a fost destul frate cu romanul!Jos cu porcul si cu vaca!

  10. Multa ironie groasa si putin deschidere pentru ce fac si ce cred altii.

    Am mancat diferite insecte, atat in America de Sud cat si in Asia. In Mexic, le cumperi (in special diferite feluri de lacuste) la punga de la vanzatori care au platouri uriase, sortate pe marimi. Le mananci in loc de seminte (ca in Romania) sau alune (ca in America) la meci sau corrida. In Asia, am mancat scorpioni pe frigarui.

    Lacustele, sunt chiar bune. Si foarte sanatoase in principiu, dar erau prajite in ulei, ceea ce, fara indoiala, le anihileaza mare parte din avantajele nutritionale. Erau bune, crocante si sarate (poate prea multa sare, de fapt). Dac-ar fi la cuptor, as manca si astazi.

    Majoritea populatie Terrei mananca insecte. Occidentalii mananca multe fructe de mare la care romanii se stramba: stridii crude, arici de mare cruzi, creveti si crevetine, caracatite… Francezii sunt primii consumatori de carne de cal din lume. Laptele de iapa este un adevarat medicament, celebru in stepele Asiei si pe care occidentalii incep sa-l descopere. Americanii nu suporta ideea de a manca organe: spune-i unui american ca ceea ce i-ai oferit era burta de vaca, sau fudulii de porc sau creier pane si, in doua cazuri din trei, va merge sa vomite. Noi bem zeama de varza, mancam lapte batut si kefir, toate astea foarte bune pentru sanatate si foarte putin consumate in Occident.

    Obeceiurile sunt diferite in lume, pacat de atata intoleranta.

  11. Pingback: Dan-Marius.ro

Reply To zeltera Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger