Un embrion rar de rechin-ciclop, descoperit în Mexic

0

Ce ar fi putut să fie mai de speriat decât un rechin normal (ochi, dinți și tot tacâmul)? Un rechin ciclop, a venit răspunsul tocmai din Mexic. Este vorba doar de o anomalie a naturii, nu de o nouă specie, ne liniștesc oamenii de știință.

 

Rechinul albicios și posesor al unui singur ochi are 56 de centimetri lungime și a fost, de fapt, găsit în faza de embrion. Un pescar mexican a capturat (”în mod legal”, au confirmat autoritățile mexicane) o femelă rechin însărcinată, în Golful California. Când și-a tăiat prada, a găsit zece pui, între care și acest rechin ciclop. Ceilalți nouă arătau perfect normal. Pescarul și-a postat descoperirea pe Facebook și oamenii de știință s-au grăbit să îl lămurească în legătură cu ciudata arătare: și la rechini, la fel ca și la oameni sau alte specii, se manifestă, uneori (destul de rar, ce-i drept), o malformație congenitală numită ciclopie – formarea unui singur organ al văzului.

Alături de alt embrion – frate, rechinul ciclop

O echipă de cercetători coorodonată de Felipe Galván-Magaña și Marcela Bejarano-Álvarez, de la Centrul Interdisciplinar de Științe Marine din La Paz, Mexico, a obținut acordul pescarului pentru a împrumuta exemplarul cu scopul de a-l studia. Potrivit biologului Jim Gelsleichter, specialist în rechini la Universitatea North Florida, rechini-ciclop au mai fost semnalați de câteva ori până acum, tot în fază embrionară. Faptul că niciodată nu au fost semnalați altfel arată că, în realitate, ei nu supraviețuiesc mult și dacă ajung să se nască. Totuși, descoperirea lor arată că știința mai are mult de studiat și de aflat. În cazul particular al acestui rechin descoperit în Mexic, și alte anomalii au fost semnalate: albinismul, lipsa nărilor, anormalitatea coloanei și altele.

Motivul pentru care apare, de obicei, ciclopia (cel puțin la oameni și alte mamifere) a fost identificat ca fiind dieta săracă în vitamina A a mamei. În cazul rechinilor, cauzele apariției ciclopiei sunt mult mai dificil de identificat. Dar oamenii de știință care au analizat cazul micului ciclop din Mexic au eliminat cel puțin o posibilitate – ei spun că sigur nu poluarea a fost de vină pentru anomalie. Ei susțin că apele golfului unde a fost găsit sunt curate, așa că anomalia are cu siguranță alte cauze. Doar cercetări extinse vor putea determina, însă, ce anume cauzează manifestarea acestei ciclopii la rechini.

 

Sursa și foto: National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger