Un documentarist BBC este acuzat de Norvegia că a tulburat urşii polari (video)

0

Un realizator BBC de film documentar ar putea fi dat în judecată de oficiali norvegieni, pentru suma de 5.700 de lire sterline, pentru că “a tulburat viaţa urşilor polari” în timp ce filma cel mai recent documentar al său, “The Polar Bear Family and Me”.

 

 

Jason Roberts a filmat părţi din documentarul său din interiorul unei cuşti de plastic transparent, numită „Ice Cube” şi, la un moment dat, cuşca lui a fost atacată de un urs polar (video 1). De aici i s-ar putea trage şi acuzaţiile, respectiv plata amenzii, dacă va fi găsit vinovat de către autorităţile norvegiene. „Sunt de acord că trebuie să existe reguli pentru a nu conturba animalele, în special speciile aflate în pericol şi că astfel de reguli trebuie aplicate”, a spus chiar autorul filmului, care a mai declarat că intenţiile lui au fost oneste, că iubeşte urşii polari şi nu ar face niciodată nimic pentru a-i conturba sau răni.

Realizatorii de filme documentare, în special cei care îşi asumă misiunea de a filma în sălbăticie, alături de specii vulnerabile sau ameninţate cu dispariţia, fac o muncă extrem de importantă: ne ajută să redescoperim natura, să ne reconectăm cu ea, să descoperim colţuri de lume în care nu putem ajunge altfel decât prin imaginile surprinse de ei şi, totodată, această muncă atrage atenţia asupra nevoii de a proteja ecosisteme ameninţate şi speciile vulnerabile. Rămâne ca autorităţile norvegiene să demonstreze, dincolo de îndoială, că activitatea documentaristului a deranjat, într-adevăr, viaţa urşilor polari. Desigur, toată acţiunea poate aduce publicitate filmului (care, deja, într-o formă neoficială, apare pe YouTube – video 2).

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger

Video: YouTube


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger