Un documentar despre poluarea din China stârneşte dezbateri aprinse şi devine viral

1

Ar putea fi efectele documentarului “Under the Dome” (despre poluarea din China), realizat de jurnalista chineză Chai Jing, similare celor stârnite în SUA, în 1962, de cartea “Silent Spring”, care a impulsionat dezvoltarea activismului de mediu în spaţiul american? Întrebarea este lansată de agenţia de presă Reuters după ce documentarul, făcut public sâmbătă, a fost vizionat de peste 150 de milioane de ori în China şi a stârnit o aprigă dezbatere naţională.

 

 

“Under the Dome” explică poluarea aerului în termeni direcţi, personali şi a fost lansat chiar înainte de marea adunare naţională anuală a congresului poporului chinez. Paralela dintre documentar şi cartea “Silent Spring” a fost făcută chiar de către ministrul Mediului din China, Chen Jining. Autoarea documentarului, Chai Jing, a fost o cunoscută jurnalistă a postului naţional de televiziune al statului chinez. În China, de când poluarea aerului a atins recorduri negative extreme, oamenii au început să fie tot mai conştienţi şi mai interesaţi de problemele de mediu. Astfel, documentarul a atins o coardă mai mult decât sensibilă pentru chinezi. Şi nu pentru că ar vorbi despre lucruri necunoscute lor, ci dimpotrivă, pentru modul în care tratează problemele cu care ei se confruntă zilnic.

Filmul începe cu experienţa lui Chai Jing ca femeie însărcinată şi, apoi, mamă a unui copil născut cu o tumoare benignă, pentru a cărei înlăturare a fost necesară o operaţie. Astfel, documentarul analizează modul în care poluarea din China afectează sănătatea oamenilor şi discută despre ce se poate face în privinţa asta. Specialiştii sunt de părere că documentarul şi dezbaterile stârnite de acesta pot impulsiona autorităţile să implementeze legi mai dure în ceea ce priveşte protecţia mediului şi amenzi mai mari pentru poluatori. Problemele, însă, sunt multe şi greu de rezolvat: China se bazează foarte mult pe cărbune, iar numărul proprietarilor de maşini creşte tot mai mult. Întreprinderile de stat sunt foarte mari poluatori şi de multe ori se dovedesc mai puternice decât legiuitorii care încearcă să le controleze.

 

Documentarul poate fi vizionat aici (deocamdată numai în limba chineză, traducerea în engleză este în curs de realizare).

 

Sursa şi foto: Reuters

 

Puteţi citi şi:

China: Poluarea aerului a depăşit de 20 de ori nivelul limită pentru siguranţa umană

China va interzice, în maxim 6 ani, folosirea cărbunelui în Beijing

Un râu din China a devenit roşu, peste noapte

A fost inventat acoperişul care mănâncă smogul

Inele cu diamante făcute din smogul extras din aerul Beijingului

Pungi cu aer curat, oferite locuitorilor unui oraș chinez extrem de poluat

FOTO Imagini impresionante cu poluarea din China


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger