Un detector de virusuri care iti spune ca esti bolnav inainte sa stii asta

5

Inca din 2006, Pentagonul este in cautarea unei semnaturi genetice care sa spuna negru pe alb, inaintea oricaror altor simptome, daca cineva a fost sau nu infectat cu un virus. Se pare ca cercetatorii serviciului american sunt azi mai aproape de o astfel de masinarie.

Imaginati-va cum ar fi sa stiti ca veti fi prea bolnavi ca sa mergeti la munca inainte ca semnele cele mai firave ale unei gripe sa-si faca simtita prezenta. Acum imaginati-va ca aceste diagnostice extrem de timpurii sunt transmise unei harti web de monitorizare a gripei doar printr-o simpla apelare telefonica.

Se pare ca proiectul finantat de Pentagon este foarte aproape de a da roade: cercetatorii de la Duke University, cu care colaboreaza Pentagonul, sunt pe punctul de a crea un gadget care poate detecta infectiile virale cu cateva ore inainte de orice semnal oferit de propriul nas.

Dupa ce timp de trei ani a studiat rand pe rand mostre de sange, saliva si urina, echipa de cercetare a descoperit, in sfarsit, o semnatura genetica specifica ce anticipeaza instalarea unei infectii virale, relateaza Wired.

Beneficiile cercetarii s-au dovedit mai vaste decat se anticipase initial: oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca infectiile cu virusuri si bacterii activeaza gene diferite in corpul uman. Acest lucru ar putea ajuta enorm de mult medicina: doctorii ar sti daca trebuie sa prescrie antibiotice, care pot infrunta bacterii, dar nu si virusuri.

“Am elimina in acest fel greseala de a da din start antibiotice, care reprezinta o ingrijorare generala pentru sanatatea publica”, spune echipa de cercetare de la Duke University.

Dispozitivul realizat de acestia ar putea ajunge intr-o zi suficient de mic pentru a putea fi atasat, precum un senzor, unui telefon. Acesta ar urma sa diagnosticheze agentii virali si sa ii transmita unei baze de date comune.

Foto: Flickr / noii’s.

Tags:5 comentarii

  1. Pingback: pentru cine are timp să citească « razvratit

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger