În primăvara asta, vă povesteam de Chanel și de Stevo, doi sud-africani care și-au dat demisiile din publicitate și au pornit în ceea ce ei numeau ”o călătorie creativă.” Mulți am visat la o astfel de decizie radicală, de a lăsa în urmă confortul, în căutarea unor noi experiențe, iar unii dintre noi chiar au reușit să-și vadă visul cu ochii. La câteva luni după ce și-au vândut bunurile și au pornit spre necunoscut, cei doi tineri povestesc însă pe blogul lor despre prețul acestei călătorii.
”Suntem foarte strânși cu bugetul și suntem, fără îndoială, nevoiți să ne folosim creativitatea (și ”papagalul”) pentru a ne rezolva majoritatea problemelor (în mijlocul unor mici crize de plâns). Nu lăsați nenumăratele noastre fotografii minunate să vă păcălească. Nu, nu. Până acum, cred că am frecat 135 de toatele, am curățat 250 de kile de balegă de vacă, am cărat cu lopata vreo două tone de pietre, am întins vreo 60 de metri de asfalt, am făcut vreo 57 de paturi și nici nu mai țin șirul paharelor pe care le-am lustruit,” scrie Chanel Cartell, într-o postare intitulată ”De ce ne-am dat demisia din publicitate, ca să frecăm toalete.” ”Vedeți voi, dacă am plecat de la luxul din Johannesburg, acum suntem la polul opus. Spălăm WC-uri, curățăm caca de câine, facem cumpărături pentru alții și cărăm pietre.”
Cei doi tineri au parcurs până în prezent 25.000 de kilometri, iar în prezent se află în Grecia. Deși amândoi recunosc că au avut multe experiențe noi care le-au îmbogățit viața, prețul acestei călătorii aventuroase în jurul lumii e unul considerabil. Dieta pe care au fost nevoiți s-o adopte, spun ei, e una foarte sărăcăcioasă, iar mare parte a timpului mănâncă doar biscuiți cu gem, efortul depus prin muncă, după o viață confortabilă în birourile unei agenții de publicitate, a ajuns să-și spună cuvântul, la fel și cele 5 ore de somn pe noapte. Acestora li se adaugă nenumăratele drumuri pe jos – fiindcă nu-și pot permite să cumpere bilete de autobuz -, îngreunați de bagaje, în căutarea unui loc de cazare.
”Însă deși am avut parte de mai multe zile negre decât am crezut inițial, mai multă mizerie sub unghii, chiar și după lungi dușuri, deși principala sursă de hrană sunt crănțăbelele, acest stil de viață nebunesc ne permite să ne bucurăm de libertatea de a explora pădurile dense ale Suediei, nesfârșitele fiorduri norvegiebe, aleile pietruite ale Italiei și orașele cosmopolite. Avem timp să ne procesăm propriile idei, să ne facem propriile experimente creative. Suntem ca-n rai,” concluzionează tânăra sud-africană, care-și va continua călătoria prin lume alături de partenerul ei, deși realitatea din teren e mult mai grea decât așteptările.
Sursa: Adweek
3 comentarii
Nu comentariu doresc să fac ci, vă rog, dacă se poate, să prezentați performanța Domnilor dr. Irina și Radu Gabriel Dobrescu, ale căror cărți de călătorie ( cinci, la număr, ultima fiind intitulată „125 zile și nopți sub cerul Asiei”) stau mărturie asupra ineditului record înregistrat de acești împătimiți în ale călătoriei: într-un imaginar arbore genealogic al călătoriilor în jurul lumii , în care , de-a lungul anilor, dintre români s-au aventurat : Bazil Gh. Asan, studenții de la Sorbona Dan Dumitru, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu, apoi Jimmi Cornell, Dragoș Corneliu Cizmariu, Uca Marinescu, Pompiliu Manea, așadar, pe ramura din vârful unei asemenea arbore se cuvine să fie trecute numele celor doi, temerarii recordmeni dând ocol pământului de trei ori, reușită pe care o explică simplu : bucuria de a călători reprezintă pentru noi un adevărat modus vivendi, pe care căutăm să-l împărtășim și altora, scriindu-ne cărțile , memoriale modeste, din care oricine poate învăța ce înseamnă să trăiești bucuria descoperirii bogăției de neînchipuit a lumii..
Depinde ce-ti doresti in viata… Pentru unii, beneficiul de a calatori este mai mare decat dezavantajul de a spala o toaleta, asa ca pentru ei merita. Altii prefera confortul unei lumi previzibile si nu isi asuma astfel de riscuri.
Un site care m-a impresionat de la primul articol citit. Atentie mare insa! Pare sa ajunga inca un site cu stiri scrise pe genunchi, cât timp aștepți cu mașina la semafor. Poate totuși se mai uită și a doua oară cel care scrie după eventuale greșeli de scriere măcar. Mult succes!