Un cuplu a lansat un program de salvare a migranţilor din Marea Mediterană

0

O femeie de afaceri din Malta, Regina Catrambone, şi soţul ei american vor finanţa un proiect de salvare pentru cei zecile de mii de migranţi care traversează periculos Marea Mediterană în fiecare an, scrie The Guardian. Misiunea inaugurală ar urma să aibă loc luna viitoare, în cadrul ei urmând să fie folosite drone şi un vas utilizat mai demult pentru căutare şi salvare în Statele Unite.

 

 

“Aceşti oameni sunt disperaţi”, spune malteza pentru publicaţia britanică. “Vrem doar să ne asigurăm că nu mor în disperare.” Catrambone a angajat un fost lider militar din Malta pentru a conduce opraţiunea şi aşteaptă acum două drone cu ajutorul cărora migranţii aflaţi la ananghie pot fi depistaţi cu mult timp înainte de ajungerea echipajelor de căutare şi salvare. Serviciul înfiinţat de cei doi soţi, Migrant Offshore Aid Station (MOAS), spune Catrambone, nu va concura cu cel maltez şi italian de salvare, ci se doreşte a fi complementar, fiind prima iniţiativă privată de acest fel din zonă.

Anul acesta, migranţii în căutare de azil au traversat în număr record zona centrală a Mării Mediteraneene. Peste 65.000 de oameni au ajuns în Italia şi în Malta. Marţi, marina italiană a anunţat că a salvat peste 1.700 de migranţi din Marea Mediterană în ultimele trei zile şi că a găsit o persoană moartă pe o plută pe jumătate scufundată în apă. Nu se ştie câţi oameni au murit în largul mării, însă organizaţiile umanitare au vehiculat, în trecut, şanse de moarte de 1 la 40 la trecerea dinstre Libia spre Tunisia.

Aflaţi mai multe detalii pe The Guardian.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger