Un copil de 9 ani a economisit o cantitate uriașă de apă pentru orașul natal

3

Mason Perez, un elev de 9 ani din Reno, Nevada, a realizat un proiect științific pentru școală care poate ajuta comunitatea în care locuiește să economisească zeci de mii de litri de apă. Acum doi ani, când avea doar 7 primăveri, copilul a depistat o soluție atât de simplă, încât autoritățile ar trebui să-și tragă o palmă și să-l învestească în funcția de consilier.

Într-o zi, Mason degusta un hot dog alături de mama sa pe un teren de baschet. La un moment dat s-a dus la toaletă pentru a se spăla pe mâini. Apa care curgea din robinet avea însă o presiune prea mare pentru mânuțele sale, moment în care l-a lovit o idee strălucită: robinetele ar trebui potrivite la jumătate din capacitate. Băiețelul și-a dat seama de ceva la care adulții nu s-au gândit până acum – reducerea presiunii apei economisește foarte multă…apă. Așa că a decis să-și testeze singur teoria, folosind o găleată cu o capacitate de patru litri și un cronometru. A măsurat câtă apă curgea în găleată într-o anumită perioadă de timp când robinetele erau deschise la maxim și când erau deschise pe jumătate.

Testul a fost aplicat de câte trei în propria locuința, în locuința bunicii copilului și în cea a unui prieten, economiile de apă variind de la 4 până la 23%. Băiatul a reluat experimentul pe un stadion, într-un magazin de echipament sportiv și într-o sală de bowling, unde economiile s-au plasat între 6 și 25%. Mason și mama sa au prezentat ideea managerului stadionului, care nu a fost convins la început că ar putea fi de ajutor, dar s-a convins apoi cu propriii ochi. Din 2009, stadionul a redus presiunea apei din incinta sa și a economisit 20% la facturi. În plus, ideea a atras și atenția autorității locare care se ocupă cu managementul apei, TMWA, care a plănuit o serie de întâlniri în care va discutată soluția propusă de Mason în vederea de a fi implementată în școli publice, cazinouri și în locuințe private.

Sursa: Gazette-Journal, Tree Hugger

Foto: Flickr/Joe Shlabotnik

Citiți și:

10 metode de economisire a apei


3 comentarii

  1. Robinetele “comuniste”, cu trei colturi, erau de 10 ori mai economice decat porcariile actuale cu parghie. Dadea omu’ drumu’ la apa cat era nevoie, usor, bine mersi. Sistemul care se gaseste acum peste tot parca e creat expres pentru consum, nu se poate deschide cu usurinta la o valoare moderata, ci doar la maxim – si astfel omul consuma in nestire. La fel, tevile de ejectare foarte scurte fac ca apa sa poata fi utilizata comod doar daca e deschisa peste jumatate, sau de tot. Prostia consumerismului….

  2. Se poate pune sub sita robinetului un o-ring sau o bila care sa reduca debitul apei. Sau se monteaza un reductor de presiune pe toata cladirea.

    Exista si robineti moderni cu dubla comanda (apa calda, apa rece reglate separat) si cu cursa mai lunga (aproape 360 grade de cerc) cu pastila ceramica, fara filet si scaun cum erau cei comunisti. Se manevreaza mult mai usor decat cei cu scaun si se pot potrivi mai precis decat cei cu monocomanda.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger