Un copac de 40 de metriși o vânătă otrăvitoare, printre cele mai mari descoperiri vegetale din 2010

2

Un copac de aproape 40 de metri, o vânătă otrăvitoare și noi varietați de vâsc se numără printre cele mai mari descoperiri din lumea plantelor realizate în 2010.

Experții de la Royal Botanic Gardens au descoperit sute de noi plante, de la forme microscopice la unele gigantice, și alte mii mai sunt încă de găsit, spun aceștia.

Printre cele mai surprinzătoare descoperiri se numără un copac ce ajunge la o înălțime de aproape 40 de metri și se află în pădurile tropicale din Camerun, o vânătă otrăvitoare folosită de generații de localnicii din Africa pentru a trata infecții și o nouă specie de vâsc descoperită în pădurile de munte din Mozambique.

Cercetătorii au găsit specii crezute a fi dispărut de acum 100 de ani. Acestea au fost desemnate în primele zece descoperiri făcute de specialiștii de la Royal Botanic Gardens in 2010, Anul Internațional al Biodiversității.

“Ma uimește când se întâmplă asta. Ai crede că sunt greu de omis fiind atât de mari, dar se întâmplă destul de des, mai ales în zone puțin exploatate”, spune profesorul David Mabberley, reprezentant al Royal Botanic Gardens.

“Există aproximativ 300.000 de plante cunoscute în prezent, dar comunitatea stiințifică mai găsește aproximativ 2.000 de specii în fiecare an. Probabil mai sunt 50.000 de găsit”, spune acesta. El adaugă că distrugerea vegetației în lume va duce la dispariția unora dintre specii fără să ne dăm seama.

Printre descoperiri:
Magnistipula multinervia, în Parcul National Korup, Camerun. Este o specie de copac gigantic, atât de rar încât s-au găsit doar patru exemplare. Specialiștii au folosit echipament de cățărare pentru a colecta flori și fructe din copac pentru a-l clasifica.

Solanum phoxocarpum, Muntii Aberdare, Kenya. Această specie de vânătă produce fructe neobișnuite, lungi, galbene și flori mov închis. Încercând să usuce semințele pentru a le păstra mult timp, cercetătorii au observat că fructele incep să emită un miros înțepător și s-au îmbolnăvit mai tarziu. Ei cred că planta este otrăvitoare, iar localnicii o folosesc la tratarea infecțiilor.

Helixanthera schizocalyx, Muntii Mabu, Mozambique. Cercetătorii au descoperit noua varietate de vâsc tropical in estul Africii înflorind în pădurile dese de lângă vârful Mabu. Păsările mănancă fructele si împrăștie semințele peste munti.

Dendrobium daklakense, în sudul Vietnamului. Este o specie de orhidee cu flori de un alb strălucitor și portocalii, despre care cercetătorii spun că este surprinzător că a stat nedescoperită pană acum, în ciuda frumuseții remarcabile.

Mastigostyla torotoroensis, Mastigostyla chuquisacensis, Mastigostyla woodii – trei specii de iriși sălbatici găsiti în munții arizi și văile din Bolivia. Mastigostyla torotoroensis are flori mici albastre și înflorește la sfârșitul sezonului ploios în martie. Mastigostyla chuquisacensis are flori de culoarea albastru deschis cu pete negre, iar cercetătorii spun că este o floare promițătoare pentru ornarea grădinii.

Sursa: Earth Telegraph

Foto: Flickr – man pikin

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Cea mai nouă armă în lupta cu teroriştii: Plantele care îşi schimbă culoarea » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger