Un complot bizar? Naziştii germani, Vaticanul şi Spania

0

Un complot secret pus la cale, după cel de-Al Doilea Război Mondial, de foşti nazişti germani în colaborare cu Vaticanul, Spania şi oficiali din SUA pentru formarea unei armate împotriva temutei expansiuni a URSS în Germania de Vest şi în toată Europa va fi scos la licitaţie săptămâna viitoare sub forma unor documente dezvăluite de Alexander Historical Auctions. Planul, scrie USNews.com, a fost gândit de unul dintre ofiţerii SS preferaţi de-ai lui Hitler, locotenent-colonelul Otto Skorzeny.

Wikipedia/ Bundesarchiv

Cel mai surprinzător element din pachetul de documente scoase la licitaţie este o scrisoare trimisă în 1952 de un preot care conspira cu Otto Skorzeny (foto, stânga) oficialului de la Vatican ce avea să devină Papa Paul al VI-lea. Pe atunci adjunct pe probleme externe al Vaticanului, Papa Paul al VI-lea era lăudat în scrisoare pentru că ar fi ajutat la finanţarea refugiaţilor nazişti din Spania. Documentele sunt primele care scot la iveală planul secret al unor foşti nazişti, spanioli franchişti şi membri ai Bisericii Catolice de a forma o armată ce avea să fie staţionată în Africa. Ele au fost ascunse preţ de mai bine de 60 de ani în reşedinţa fostului ofiţer SS.

Preşedintele casei de licitaţii, Bill Panagopulos, spune că acest complot a început în septembrie 1950, după ce Skorzeny evadase din închisoare şi se refugiase în Spania sub un nume fals. Documentele istorice arată că fostul ofiţer SS a ajuns unul dintre capii ODESSA, o organizaţie secretă menită să găsească adăposturi sigure prin lume pentru naziştii de top. În Spania, acesta a început să colaboreze cu liderii militari de vârf ai Spaniei, foşti generali şi ofiţeri SS şi cu cei mai înalţi prelaţi de la Vatican pentru formarea unei armate de militari foşti nazişti şi spanioli în Spania sau în Africa de Nord, pregătită în orice moment să ţină piept unui atac sovietic din Germania de Est.

Documentele mai arată şi că unii oficiali americani cunoşteau aceste planuri secrete, fiind îngrijoraţi la rândul lor de expansiunea Moscovei în Germania de Vest, dar, pe de altă parte, şi de reînsuleţirea nazismului. Armata secretă nu a mai fost formată până la urmă din motive ce ar fi putut ţine de anumite elemente din ODESSA. “Judecând după aparenţe”, spune Panagopulos, “se pare că motivele lui Skorzeny erau altruiste. Germania era fără apărare în 1950. Nu mai avea armată proprie, doar o forţă simbolică de ocupaţie cu care să facă faţă atacurilor. Implicarea Bisericii poate fi explicată uşor: în comunism nu exista loc pentru religie organizată (…)”.

Cu toate acestea, adaugă preşedintele Alexander Historical Auctions, discuţiile lui Skorzeny din scrisori şi notele din documente legate de eliberarea prizonierilor politici “sugerează o cu totul altă motivaţie”, mai exact protejarea cu orice preţ a celor mai nemiloşi militari de-ai lui Hitler.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger