Peidong Yang este un chimist (specialist în chimia anorganică) care a câştigat o bursă MacArthur în valoare de 625.000 de dolari (bursă fără obligaţii oferită de regulă persoanelor care dau dovadă de creativitate excepţională în domeniul lor de activitate) şi care promite un nou mod de obţinere şi combustibil curat.
Un panou solar transformă energia solară în electricitate, o frunză artificială transformă lumina soarelui în combustibil, scrie Grist, această diferenţă fiind semnificativă deoarece combustibilul este o modalitate de stocare a energiei (prin legăturile chimice din el). “Vorbim de procesul prin care frunzele transformă lumina soarelui şi dioxidul de carbon în oxigen şi zahăr (combustibil)”, scrie Grist. Tehnologia care să producă frunze artificiale care să ne ajute să stocăm astfel de combustibil curat, obţinut de la soare, este, încă, în faza de cercetare, dar Peidong Yang speră ca, prin munca sa, această fază să nu mai dureze prea mult.
Yang este profesor de chimie şi energie la Universitatea Berkeley din California, care a creat, în laboratorul său, o “frunză” bazată pe nanotehnologie, care are capacitatea de a capta lumina soarelui; bacteriile prinse în structura acestei frunze se folosesc de această lumină ca să transforme dioxidul de carbon în oxigen şi combustibili precum metanul sau butanolul. Prima generaţie de astfel de frunze artificiale a fost creată anul acesta, după zece ani de cercetare, însă produsul este departe de a fi viabil din punct de vedere comercial, deocamdată. “Trebuie să avem răbdare. Este nevoia de munca mai multor generaţii pentru a rezolva toate problemele”, spune chimistul, citat de Los Angeles Times.
Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:
Sursa: Grist
Un comentariu
asta , vrea sa se imbete cu urina , dupa ce a baut tuica , bere si vin … pai frunzele artificiale , din ce sunt facute ?… ( daca n-ai cap, te scarpini in cur …)