Un chimist american a fostșocat să afle că munca sa de cercetare a fost folosită pentru fabricarea drogurilor legale care au omorât oameni

4

Un chimist american care dezvoltă medicamente noi împotriva bolilor grave a fost terifiat să descopere că unele dintre descoperirile pe care le-a publicat au fost întrebuințate la fabricarea drogurilor legale care au dus la moartea unor oameni. David Nichols, care studiază compuși psihedelici la Universitatea din West Lafayette, Indiana, spune că așa-numiții chimiști „de underground” s-au folosit de lucrările sale de cercetare pentru a crea droguri recreaționale pentru piața neagră, unele dintre care au fost implicate în scandalul drogurilor legale.

David Nichols avertizează că natura netestată a compușilor experimentali cu care lucrează ar putea rezulta în mai multe morți sau afecțiuni serioase dacă oricare dintre aceste substanțe ar deveni brusc populare, scrie The Independent. „Aspectul care mă îngrijorează este siguranța. Aceste medicamente sunt vândute sub formă de droguri legale, însă a fi legale nu înseamnă a fi și sigure. Ele au potențialul unui mare dezastru”, spune chimistul. „A ajuns să-mi fie tulburător de clar că unele dintre contribuțiile mele științifice ar putea să nu-i ajute pe oameni deloc. Ba chiar le-ar putea cauza mult rău”.

Cercetătorul și-a dat seama că chimiștii „de ungerground” îi urmăresc munca științifică încă de acum zece ani, când studia efectele faimosului ecstasy (MDMA) în vederea folosirii sale în psihoterapie. Cercetarea sa a dus la apariția unui medicament înrudit, numit MTA, care a fost testat pe șobolani, în laborator. „Fără să știu, MTA a fost sintetizat de către alții și transformat în tablete. Unii dintre oamenii care le-au luat au murit”, scrie Nichols într-un articol publicat în revista Nature.

„Testele mele de laborator au arătat că șobolanii au perceput efectele MTA ca fiind asemănătoare cu cele ale ecstasy-ului. Se pare că acesta a fost singurul motiv pentru producția și distribuirea sa ilegală. Am fost uimit de această descoperire și o vreme am simțit goliciune și depresie. Până în 2002, șase morți fuseseră asociate cu consumul de MTA”, spune ele pentru publicația britanică. „Nu m-a ajutat să știu că unele dintre aceste morți au fost asociate cu consumul multiplu de droguri sau că au fost cauzate de doze foarte mari de MTA. Publicasem informații care au condus în cele din urmă la morți umane”.

Pe de altă parte, Nichols spune că cercetătorilor le-ar fi foarte dificil să ascundă informații științifice dintr-o lucrare de cercetare, întrucât asemenea detalii sunt importante pentru procesul științific. „Deși s-a abuzat de unele dintre rezultatele mele, nu se poate ști la ce va conduce cercetarea”, mai spune el, adăugând îngrijorat că s-ar putea ca unele dintre drogurile toxice și efectele lor nocive să nu devină transparente imediat, ci abia după câțiva ani, timp în care milioane de oameni ar fi expuși riscurilor.

Foto: EPA

Citiți și:

Tinerii americani fumează marijuana mai mult decât ţigări

Tags:4 comentarii

 1. Cornelia Vodoiu on

  Nu stiti nimic despre noi. Suntem profesorii de chimie promotia 1982 (VERIFICATI!) ce am facut 3 ani armata, arma -52 aparare civila tocmai pentru a impiedica sinteza, traficul si consumul de droguri. In 1982 au fost ultimele repartitii guvernamentale pentru profesori cu orasele mari inchise. DE ce ? Inainte de 1989 se sintetiza TMP, drog la fel de puternic ca si LSD-ul din categoria PSIHODISLETICELOR la Centrul de Cercetari Rm.Valcea, platforma OLTCHIM Afacerea era condusa din America de acad.chimisti Ionel Haiduc, A.T.Balaban.Azi, Ionel Haiduc este presedintele Academiei Romane.Nu intamplator!

 2. Cornelia Vodoiu on

  (continuare):
  Intrebati la Facultatea de chimie Bucuresti de cadrele didactice Mirela Calinescu, Violeta Tudor pentru confirmarea celor spuse.
  “PSIHODISLEPTICELE sunt substante care produc perturbari grave ale activitatii psihice, substante care deviaza judecata in mod delirant. In general efectele lor se caracterizeaza prin cateva trasaturi comune, producand stari de depersonalizare, perceperea anormala a timpului si spatiului si halucinatii. Aceste substante se mai denumesc si substante halucinogene , fantastice, depersonalizante, schizofrenomimetice etc. Efectele multor substante naturale de acest tip au fost constatate inca din timpuri indepartate, pe baza observatiei empirice si a legaturii de cauzalitate intre efectele psihodisleptice si ingerarea unor produse vegetale. Omul primitiv a atribuit puteri miraculoase plantelor respective, astfel incat s-au creat veritabile culte religioase in legatura cu utilizarea acestor plante. Cele mai multe substante psihodisleptice sunt naturale, in majoritate de origine vegetala (ciuperci, liane, cactusi, etc.) si in numar mai redus de origine animala (veninul unor broaste). In ultimul ; timp s-au sintetizat substante halucinogene cu structuri chimice analoage substantelor naturale. Aceste substante au o utilizare terapeutica destul de restransa (pentru diagnosticarea unor boli psihice latente).Substantele psihodisleptice au implicatii toxicologice deosebite, efectele lor fiind manifestarea actiunii toxice la nivelul sferelor superioare ale psihicului. Multe dintre ele induc dependenta psihica puternica, deci toxicomania respectiva. Dozele halucinogene sunt in general mici (uneori sub 1 mg), astfel incat pot produce intoxicatii acute cu sfarsit letal prin depasirea dozelor. Unele au efecte teratogene. Psihodislepticele prezinta implicatii sociale grave prin consumul mare pe plan mondial, in special la tineret, degradarea morala a subiectilor consumatori si producerea a numeroase acte antisociale.Multe substante psihodisleptice sunt cuprinse in grupul claselor noi de SUBSTANTE TOXICE DE LUPTA.” Martian Cotrau, Lidia Popa, Teodor Stan, Nicolae Preda, Maria Kincses-Ajtay- « TOXICOLOGIE », Ed.Didactica si Pedagogica Bucuresti, 1991, p.157.

  • Toate aste le patesti daca fumezi in exces.la fel ca si cu alcoolul.bei prea mult ajungi in coma si daca nu ii cineva langa tine, mori.in cazul marijuanei e imposibil sa fumezi nus cate sute de grame/ zi pentru ca la un moment dat iei somn.asta necesita cateva grame (sub 3 gr).deci nu cred ca apuci intr-o viata sa faci toate bolile respective.asta daca fumezi cu cap.adica te limitezi la cateva joint-uri / zi , saptamana.Totul tine de autocontrol.

 3. Pingback: Facebook se opune legalizării marijuanei » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger