”Eu nu sunt activist de mediu, sunt un cetățean, un om normal, ca orice om normal din România și nu accept ca niște băieți deștepți să-mi bage mâna în buzunar.” Asta spune despre el profesorul Ovidiu Mihuț, pescar din Curtea de Argeș, care a pornit un adevărat război împotriva investitorilor care construiesc microhidrocentralele din județul Argeș. Născut în Munții Făgărași, pescarul nu a stat cu mâinile în sân când a observat, anul trecut, cum excavatoarele intră în albiile apelor de munte, și a făcut demersuri pentru a opri distrugerile. Profesorul Ovidiu Mihuț a fost premiat, în cadrul Galei Premiilor Participării Publice 2013, cu distincția “Legendele Făgărașului”. Eforturile lui de salvare a ecosistemelor din Munții Făgăraș au fost recunoscute, astfel, de CeRe Participare, asociația organizatoare a galei.
de Roxana Bucată
”În iulie 2011, am fost cu niște amici la un concurs de pescuit pe râul Buda și am văzut grozăviile,” își amintește profesorul Ovidiu Mihuț. Imediat, a început să caute răspunsuri de la autorități și a trimis mai multe sesizări, în primul rând Ministrului Mediului de atunci, Laszlo Borbely, dar și tuturor agențiilor de protecție a mediului, locale și naționale. Treptat, a făcut rost de documente din care reieșea clar că lucrările de captare a apelor de munte nu au respectat proiectul tehnic, iar mare parte din lucrări încălcau legislația națională și europeană în materie de zone protejate Natura 2000. “Am mai constatat că autoritățile sunt de rea credință și că acopereau în mod intenționat încălcările flagrante ale legii”, spune Ovidiu Mihuț. “Constructorii nu au respectat nimic, au lucrat cum i-a tăiat capul, ca să fie ieftin, apoi veneau autoritățile care îi puneau în legalitate”, adaugă acesta.
Profesorul Mihuț își pune toate resursele în slujba salvării apelor de munte, pentru că nu acceptă să fie umilit de cei cărora le plătește impozite. “Nu mai vreau să fim tratați ca niște bovine tembele. Pur și simplu ni se bagă mâna în buzunar”, spune acesta. A făcut zeci de solicitări, sesizări și plângeri. La inițiativa lui, există în prezent un dosar la poliția Curtea de Argeș, care atestă că utilajele au intrat în albia minoră a râurilor, dar dovezile rămân în dosar și atât. Pescarul s-a adresat și Comisiei Europene, care i-a transmis că a identificat suficiente motive pentru o anchetă, aflată în curs de desfășurare.
Eforturile profesorului Mihuț au dat totuși și roade. În prezent, avizarea de noi proiecte de construcție de microhidrocentrale este suspendată în toată țara. Printre râurile salvate de pescari și de organizațiile nonguvernametale se numără râul Neagra din Suceava. În schimb, lucrările începute înaintează cu spor. În Munții Făgăraș, râurile Capra, Buda și Otic au încăput deja pe mâna investitorilor în energia hidro, iar Topolog și Râul Doamnei sunt în vizor. “Din cauza presiunilor ecologiștilor, autoritățile de la București au respins avizarea proiectelor pe aceste două râuri, dar i-au învățat să depună cereri la autoritățile județene de la Vâlcea, pentru a pune mâna pe aceste râuri. Munții Făgăraș vor rămâne fără apă, pentru că microhidrocentralele nu vor lăsa apă, nu captează doar un procent”, spune Ovidiu Mihuț.
“Nu se poate să iei toate apele dintr-un masiv întreg fără un studiu, fără nimic. În altă țară erau în pușcărie”, spune Mihuț indignat. Pescar pasionat, cunoaște râurile din Făgăraș ca pe propriul buzunar. Zeci de ani la rând, a mers la pescuit pe râurile care sunt azi captate pentru producerea de energie verde. Nu vrea să se gândească la momentul în care nu vor mai exista pești în Făgăraș, pentru că, în acest ritm, apa va dispărea în totalitate, în favoarea construcției de microhidrocentrale care nu produc mai mult de 4% din totalul de energie hidro generată în România. În schimb, costurile sociale sunt imense.
Nu ne opunem microhidrocentralelor, ci modului cum gestionează autoritățile patrimoniul național. Noi aparținem acestor locuri, cu trecutul, prezentul si viitorul lor. Acest cadru natural reprezintă pentru cei care s-au născut aici parte integrantă din cultura noastră, din ființa noastră. E de neconceput să te trezești dimineața și să nu mai vezi râurile. Am un copil, o fetiță în clasa a doua, care mă întreabă de ce nu mai putem merge la munte, de ce nu putem trece apa. Înainte, mă duceam cu ea la munte, îi arătam cum se pescuiește, cum arată căprioarele.
Pescarii s-au solidarizat și strâng, în prezent, pe cont propriu bani pentru realizarea unui studiu de către specialiști recunoscuți de Ministerul Mediului și Pădurilor prin care să demonstreze că eventuale lucrări de captare a apelor pe râul Topolog ar distruge biodiversitatea. Pentru asta au nevoie de 13.000 de lei.
Pescarul din Curtea de Argeș se bucură, în prezent, de susținerea a 6-7.000 de oameni care au semnat petiția de oprire a lucrărilor pe râurile de munte, a 28 de organizații de pescari din țară și a 60 de organizații nonguvernamentale din Coaliția pentru Mediu, dintre care Asociația Salvați Dunărea și Delta se implică în mod deosebit în oprirea ilegalităților din Făgăraș.
În tot acest timp, a scos bani din propriul buzunar pentru a continua lupta, dar nu are de gând să renunțe prea curând. “Când e vorba de faptul că cineva încearcă să mă facă să cred despre mine că sunt prost, am resurse să continuu, numai dacă mă împușcă mă opresc”, spune pescarul, cu o pasiune pe care cei care se ocupă protectorii oficiali ai mediului nu ar putea-o dovedi niciodată.
Foto main: Ovidiu Mihuț primește permiul ”Legendele Făgărașului” de la Mircea Toma
Citiți și:
Microhidrocentralele, încotro? Autoritățile caută soluții, lucrările continuă
8 comentarii
Indiferent de bunele intentii al Dlui. Mihut, modul, tonul si limbajul in care pune problema scade valoarea acțiunile Domniei sale. O fi simplu cetățean, dar in afara de faptul ca spune ca nu e bovina tembela nu se înțelege, cel puțin din articol, ce vrea sau care este varianta Domniei Sale ina afara ca vrea sa opreasca lucrarile. Ce il deranjează pe Dumnealui, ca e tratat ca bovina, sau ca aceasta este considerată tembela?.. Chiar asa, in Romania se foloseste numai limbajul de la Antena 3?
Este păcat ca o inițiativa laudabila probabil (repet, nu se înțelege ce vrea, de unde si pana unde) deci in afara de asta nu știm ce este de făcut. Vino Dom’ Profesor cu ceva concret, cu o propunere de regulament de aplicare a legii, de monitorizare, un plan de acțiune.. Amenintarile cu pușcăria nu aduc nimic bun si nici nu va fac cinste cat ati arata de frustrat. In alta parte, va spun eu, lucrurile erau facute omeneste, fara amenintari cu puscaria. Ar fi amendati cu milioane de dolari (daca va plac euro, cu euro) si banii ar fi folositi pentru remedieri. Oricum, fiti mai intelept in modul cum puneti problema si ca forma si ca fond.
cine e locuit de un pic de spirit se cutremura la grozaviile din tot pasul; cine e parasit si de ultimul dram de lumina umbla cu mortii pe cadavre
Va invit sa semnati petitia ADN online de la linkul urmator:
http://www.petitieonline.ro/petitie/28130144
Va rog sa distribuiti si sa mobilizati oamenii sa semneze.
Textul integral al petitiei:
Dezastrul din natura României trebuie sa inceteze!
02/11/2012
Categorie: Mediul inconjurator.
Destinatar: Guvernul României, Preşedintele României, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Agenţia Natională pentru Protecţia Mediului şi agenţiile judetene, Garda Naţională de Mediu şi comisariatele judeţene
Dezastrul din natura României trebuie sa inceteze!
Ne exprimam profunda ingrijorare si revolta fata de managementul dezastruos al resurselor naturale si al biodiversitatii din Carpatii românesti pe care il consideram un atentat la viitorul nostru.
Dintre problemele grave ce afecteaza generalizat si brutal patrimoniul natural al tarii noastre mentionam:
1) Taierile masive si iresponsabile de paduri, au dus la situatia ca in prezent 29% din suprafata României sa mai fie impadurita, fata de media padurilor Uniunii Europene, care este de 42%. Jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla în actualele arii protejate.
Mai grav este faptul ca sunt vizate si afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase.” (sursa: Greenpeace)
2) Demararea “goanei dupa energia verde” ofera posibilitatea construirii a sute sau chiar mii de microhidrocentrale pe raurile de munte. Practic orice curs de apa este amenintat! Aceasta inseamna distugerea ireversibila a unor sectoare de rau prin captarea apei si modificarea albiei. Situatiile intalnite pe raurile pe care s-au demarat astfel de proiecte ne alimenteaza temerile si ne permit sa anticipam dimensiunea dezastrului: kilometri intregi de albie rasi de pe suprafata pamantului cu toata fauna si flora existenta, indiguiri, dinamitari de stanci, sectoare de albie secate etc. Daca microhidrocentralele vor fi introduse pe toate cursurile de apa vorbim practic de disparitia unui intreg ecosistem sau a unor specii emblema din fauna acvatica: pastravul, lipanul sau aspretele. Mentionam ca productia de energie in cazul microhidrocentralelor este foarte redusa si prin dimensiunea distrugerilor cauzate aceasta energie poate avea orice culoare, mai putin “verde”.
3) Alocarea recenta in septembrie 2012 a unei cote de vanatoare pentru speciile de carnivore mari este o imensa eroare! Nu este singulara si in alti ani s-a procedat la fel, in conditiile in care vanarea lor este strict interzisa de legislatia romaneasca si de cea comunitara. Astfel, in Romania se practica un adevarat macel. Pentru speciile strict protejate de carnivore mari, normal ar fi sa se permita doar derogari punctuale in cazul exemplarelor care pun in pericol viata oamenilor sau a animalelor domestice. Prin aceast atentat la existenta speciilor de carnivore mari se creaza un dezechilibru in structura populatiilor si o depreciere a fondului genetic pe termen lung. Doar in 2012 s-a aprobat in conditiile mentionate anterior vanarea a 365 exemplare de urs, 520 de exemplare de lup si 420 pisici salbatice. In cazul lupului de exemplu, expertii independenti estimeaza o populatie de 2000 de indivizi la nivel national, asta inseamna ca mai mult de un sfert din populatia de lupi va fi vanata doar in acest sezon.
4) Construirea de obiective industriale, noi statiuni turistice si sosele asfaltate in zonele cu peisaje naturale intacte afecteaza puternic echilibrul ecosistemelor. Aceasta practica produce pe de o parte fragmentarea habitatelor si reducerea biodiversitatii iar pe de alta parte antropizarea si implicit scaderea valorii turistice a peisajului natural. In timp se va ajunge la pierderea potentialului ecoturistic urias pe care il are Romania, devenind o destinatie turistica banala ce nu va mai avea nimic de oferit in plus la capitolul patrimoniu natural fata de tarile din Vestul Europei.
5) Carentele din legislatia de mediu, laolalta cu lipsa/incapacitatea mijloacelor de control si sanctiune sau mai rau, reaua vointa si cardasia unor actori din sistem au dus la o situatie inadmisibila, in care agresiunea asupra naturii si jaful pe toate directiile sunt complet scapate de sub control.
Solicitam Guvernului României, ministerelor si agentiilor de resort sa ia urmaoarele masuri (în mod direct sau prin structurile administrative subordonate):
I – Controlul si sanctionarea severa a actiunilor de taieri ilegale de paduri si a comertului cu lemn, astfel incat lemnul al carui provenienta nu poate fi justificata sa nu mai poata fi valorificat precum si implementarea unor programe de reimpadurire si refacere a zonelor afectate.
II – Implementarea practica a masurilor de protectie privind padurile virgine, si a celor cu valoare ridicata de conservare, dupa evaluarea situatiei in teren efectuata impreuna cu specialisti independenti.
III – Interzicerea construirii de MHC in Ariile naturale protejate, si permiterea acestora doar in afara lor, doar cu evaluarea completa a efectelor asupra mediului si biodiversitatii, bazata pe o procedura speciala pentru microhidrocentrale, definita si agreeata de minister cu specialisti ecologi independenti
IV – Anularea derogarilor generale si anuale bazate pe ideea falsa a controlului efectivelor populatiilor de carnivore mari si acordarea oricarei derogari in mod punctual doar atunci cand acest lucru se impune.
V – Oprirea construirii de noi obiective si exploatari industriale, statiuni turistice de masa si sosele asfaltate in zonele cu peisaje naturale intacte, mai ales in arealele ce constituie arii naturale protejate. Infrastructurile turistice si de acces sa fie realizate in zonele periferice ale acestor zone naturale intacte iar in interiorul lor sa fie permis si promovat doar turismul neinvaziv si nemotorizat.
VI – Inasprirea legislatiei si pedepsirea drastica a celor ce se fac vinovati de agresiuni asupra naturii de genul celor de mai sus, indiferent de pozitia lor sociala.
Daca aceste masuri nu vor fi cuprinse in politicile nationale legate de mediu si nu vor constitui o prioritate imediata, cu trendul actual fauna, flora, si habitatele din tara sunt, si vor fi in continuare afectate dramatic iar Romania risca sa ramana fara atuurile ce o plaseaza (deocamdata) in fruntea Europei la capitolul natura salbatica – biodiversitate.
Va rugam sa semnati petitia daca sunteti de acord cu solicitarile de mai sus.
Va rugam sa distribuiti informatia si petitia pentru ca oamenii sa stie despre distrugerea naturii ce se petrece sub ochii nostri, si sa ia atitudine.
Aceasta petitie a fost initiata de Alianta pentru Diversitatea Naturii (A D N), o miscare constituita ad-hoc in octombrie 2012 la care adera urmatoarele organizatii:
1 Clubul Alpin Român – Secţia Universitară Cluj
2 Clubul de Cicloturism Napoca
3 Asociaţia Kodiak, Cluj-Napoca
4 Clubul Extreme Explorer, Cluj-Napoca
5 Clubul Montan Apuseni, Cluj-Napoca
6 Asociaţia de Turism Activ Cluj
7 Clubul Alpin Pathos, Râmnicu Vâlcea
8 Organizaţia Naţională Cercetaşii României
9 CS Alternative Timişoara
10 Clubul Orca, Cluj-Napoca
11 Asociaţia Altitudine, Timişoara
12 EcoClub Timişoara
13 Asociaţia Alpiniştilor Pajura Turda
14 Clubul Sportiv Clujul Pedalează
15 Asociaţia Ecocivica, Bucuresti
16 Asociaţia Eco-Logica, Braşov
17 Centrul Local ONCR “Heintz Dezideriu” Sibiu
18 C.T.E. Transmont Fagaraş
19 Asociaţia ARIN, Brăila
20 Montan Grup Prietenii Naturii, Timişoara
21 Asociaţia Kogayon, Costeşti, Vâlcea
22 Asociaţia Natura Transilvaniei Cluj-Napoca
23 Asociaţia Montană Carpaţi, Bucureşti
24 Clubul de Turism Concordia, Lugoj
25 Asociaţia Rangerilor din România
…
asteptam noi sustinatori.
A D N atrage atentia opiniei publice asupra problemelor enumerate mai sus.
A D N va milita pe toate fronturile pentru ca aceste atentate la mediul inconjurator sa inceteze.
Alte organizatii ce doresc sa sustina aceste revendicari sunt rugate sa ia legatura cu noi, la adresa de email [email protected] sau pe facebook: http://www.facebook.com/AliantaPentruDiversitateaNaturii
Va rugam sa semnati si sa distribuiti petitia si va multumim pentru sustinere.
Ce bine ar fi daca am avea tot atati voluntari cati comentatori privind limbajul sunt in tara asta. Asa, am avea mai multa implicare civica, in mod cert. E usor da stai sa comentezi despre exprimare si apoi sa te intorci la jocul Solitaire, in loc sa pui mana sa faci efectiv ceva pt societate.
Doamna, la Carte spune “La inceput a fost cuvantul”. Am sa semnez petitia, chiar daca va deranjeaza comentariul meu. Romania este tara care se va schimba doar cu vorba buna altfel nu, fie ca va place sau nu… . Veti trai si veti vedea! Trebuie sa ne ridicam acolo de unde am cazut, doamna, sa instituim din nou bunul simt, incepand de la vorba pe care o spunem. Cu stima!
pt. Dan C3 NU cred ca e suficienta vorba buna.In orice tara din lume pentru anumite fapte se apeleaza si la pedepse, pornind de la a,menzi pina la privare delibertate. Exista totus doua conditii: legislatie de calitate(noi nu o avem, e plina de muste moarte) si functionari(poltisti , procurori, judecatori, avocati) profesionisti si integri. Si aici stam destul de prost.Cu toate ca premizele sunt destul de descurajante sper ca natia va gasi resurse sa rezolve situatia.
Interesant…….
“…sa ne ridicam ACOLO unde am cazut….”
‘tu-i mama ei de scoala…
Problema de fond este deci respectarea legii asa deficitara cum e ea.Si cred ca tocmai mustele moarte din legislatia noastra(text biblic- o musca moarta strica amestecul pregatit cu migala) constituie una din marile noastre probleme. Numai ca parlamentarii nostri (din prostie si rea credinta)nu vor sa se apuce de corectarea acestei situatii.Tot respectul pentru cei care vor sa reintroduca domnia legii in Romanika(pina atunci ramin la acest nume). O zi buna !