Un cerşetor francez fără adăpost a scris un bestseller despre viaţa în stradă

0

Un om al străzii care cerşește pe străzile Parisului a ajuns o celebritate după ce a scris o carte bestseller cu ajutorul unui fost ministru francez de interne, scrie RFI. În vârstă de 47 de ani, Jean-Marie Roughol cerşește în faţa unui butic Chanel aflat pe o stradă foarte elegantă din capitala Franţei, Montaigne, în apropiere de Champs Elysées. În cartea sa, Je tape la manche : Une vie dans la rue (Viața mea ca cerșetor: O viață în stradă, prin adaptare), povestește cum l-a întâlnit pe fostul ministru de interne Jean-Louis Debré după ce s-a oferit să-i păzească bicicleta în timp ce acesta își făcea cumpărăturile. Roughol povestește că prietenia lor s-a cimentat când un cuplu care i-a văzut vorbind a spus: „Uite-l pe Debré cu un boschetar”.  

Bărbatul fără adăpost spune că are contact zilnic cu înalta societate din Paris și că, odată, actorul Jean-Paul Belmondo i-a dat 10 euro sau că vedeta Michel Drucker, moderatorul unor emisiuni de televiziune și radio, îi aruncă întotdeauna câte o monedă. Roughol locuiește în stradă de 25 de ani și spune că trebuie să câștige 80 de euro pe zi pentru a supraviețui, precizând că „cerșitul este o profesie”. După succesul cărții sale de 176 de pagini, care se vânduse în aproape 50.000 de exemplare până la 11 decembrie și pe care a scris-o pe băncile parcurilor, bărbatul a apărut la televizor, chiar și în emisiunea lui Drucker, dar cu toate acestea, locuiește în continuare pe stradă. Roughol a spus pentru AFP că ar urma să încaseze câștigurile de pe urma cărții, publicată de editura Calmann-Lévy, în 10 luni și că ar prefera să le primească acum.

Săptămâna trecută, în timp ce aduna monde în paharul său din plastic, îmbrăcat în Moș Crăciun, cerșetorul francez spunea în glumă: „Dați un ban unui vagabond în vogă”, scrie The Telegraph. Roughol a primit însă un mic avans, din care și-a cumpărat un smartphone pentru a ține legătura cu follower-ii săi de pe Facebook. „Îmi scriu oameni de peste tot și zilnic mă opresc pe stradă persoane care mi-au citit cartea”, spune el. „Săptămâna trecută, un bărbat din Tennessee, care a cumpărat 15 exemplare din cartea mea, m-a dus la restaurant, iar altul a venit din Elveția să-mi aducă ciocolată”. Roughol spune că n-a prea dat pe la școală, așa că Debré, care este acum președintele curții constituționale din Franța, l-a ajutat să scrie cartea, corectându-i și editându-i drafturile. Bărbatul a început să-și scrie povestea acum doi ani, pe caiete de teme pentru școală.

Roughol spune că a fost abandonat de mama sa când era mic și a fost crescut de un tată alcoolic. A ajuns pe străzi puțin după vârsta de 20 de ani, după ce și-a pierdut jobul ca ospătar. El speră ca volumul său să schimbe percepția oamenilor asupra persoanelor fără adăpost: „Oamenii care au citit-o spun că ne privesc cu alți ochi acum”. Tot ea l-a ajutat să-l reîntâlnească pe unul dintre frații săi, pe care nu-l mai văzuse de multă vreme. „M-a văzut la TV și nu știa că sunt fără adăpost. Când ajungi pe străzi, ți-e rușine și te închizi în tine. Acum, nepoatele și nepoții mei vor să mă vadă, imaginați-vă cum e asta, după ce am fost mereu singur”. Mai departe, Roughol speră să-şi îndeplinească visul de a deschide o clătitărie, dar spune că, „atunci când o să am apartamentul meu, o să-mi cumpăr un computer şi o să continuu să scriu cărţi”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger