Un cercetător susține că plantele văd

0

”O plantă vede ceea ce vedem și noi. O plantă vede lumină,” spune Daniel Chamovitz, director al Centrului Manna pentru Bioștiințele Plantelor, din Tel Aviv. În cea mai recentă carte a sa, ”What a Plant Knows,” Chaovitz susține că plantele au această abilitate pe care o au și oamenii.

 

”Dacă luăm pe cineva care este perfect orb și, printr-o operație chirurgicală am reuși să-i redăm parțial vederea, astfel încât va percepe numai umbre, vom putea spune că persoana respectivă are o vedere rudimentară?” se întreabă cercetătorul, completând: ”Deși nu vede imagini, ea este capabilă să diferențieze umbrele, ceea ce este cu siguranță un fel de a vedea. Iar dacă ar face distincția între roșu și albastru, ar fi o vedere și mai bună,” e de părere Chamovitz.

Pornind de la această analogie, cercetătorul israelian crede că și despre plante se poate spune că văd. ”Nici ele nu văd imagini. Dar văd culori, direcții, intensități. La un anumit nivel însă, și plantele ar putea spune despre oameni că sunt limitați din punct de vedere vizual. Pentru că ele percep raze UV, percep lumini roșii îndepărtate, abilități care nouă ne lipsesc. De aceea consider că plantele văd. Și, în general, ele cunosc mult mai multe decât credem noi,” concluzionează Chamovitz, citat de Popular Science.

 

Sursa: Popular Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger