Un cercetător şi-a rezumat un studiu de 2.200 de pagini în poezie haiku

0

Aţi citit cel mai recent raport IPCC? “Nici noi”, scrie Grist; și nu pentru că toate cele 2.200 de pagini nu ar fi interesante, ci pentru că toată lumea aşteaptă ca oceanograful Gregory Johnson să rezume întreg raportul în haiku.

 

 

Gregory Johnson a scris, ca distracţie, 19 haiku-uri, într-un weekend când era bolnav – câte un haiku pentru fiecare dintre ideile principale ale rezumatului raportului, care se întindea pe 27 de pagini în total. Oceanograful a combinat poezia cu culoare, ca versurile să prezinte o şi mai mare atractivitate. Iată cum sună, în original, câteva dintre aceste haiku-uri menite să explice un întreg raport ştiinţific:

 

Glaciers and ice sheets

melt worldwide, speed increasing.

Sea ice, snow retreat.

 

Warming land, sour sea,

Melting frozen earth may spew

Carbon back to air.

 

Forty years from now

Children will live in a world

Shaped by our choices.

 

„Distracţia” lui Gregory Johnson a devenit rapid virală în mediul online, iar cititorii haiku-urilor au contribuit, la rândul lor, cu versiuni proprii, inspiraţi de Johnson. Unii profesori au încorporat versurile în programa după care predau. Potrivit Seattle Times, fanii vor să vadă haiku-urile traduse în franceză, germană, italiană şi alte limbi. „I-am fi recunoscători lui Johnson dacă ar putea rezuma în acest mod şi „Război şi Pace”, încheie Grist prezentarea ineditei activităţi a oceanografului.

 

Sursa şi foto: Grist

 

Puteţi citi şi:

Haiku pe Twitter, noua „armă” a Arizonei împotriva furtunilor de praf

Bycicle haiku


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger