Un cercetător n-a făcut duş 12 ani, în numele științei

3

În anii 2000, când inginerul chimist David Whitlock îşi expunea pe la conferinţe teoriile sale despre cum bacteriile îi ţineau curaţi pe strămoşii noştri înainte de apariţia săpunului, toată lumea îl credea ţicnit, scrie Boston Globe. În ultima vreme, însă, ştiinţa a început să descopere tot mai multe beneficii aduse de bacterii organismului uman, iar cercetătorul american a început să fie îmbrăţişat de tineri cu bani din mediul urban, care încearcă să se păstreze sănătoşi şi curaţi prin metode neconvenţionale. Whitlock spune că n-a mai făcut duş de 12 ani, pentru că substanţele chimice din săpunuri şi şampoane distrug bacteriile din piele ce ţineau corpul uman curat odinioară şi pe care le-a combinat într-un spray de 49 de dolari ieşit pe piaţă anul trecut. Recent, compania care produce spray-ul folosit de omul de ştiinţă în locul săpunului, AOBiome, a anunţat că va începe să vândă şi gel de duş şi şampon cu bacterii vii.

Whitlock, în vârstă de 60 de ani, spune că pielea umană găzduia mai demult bacterii menite s-o îngrijească, care consumau transpiraţia şi grăsimile adunate pe ea. Când oamenii au trecut la săpunurile şi şampoanele moderne, substanţele chimice au ucis toate aceste bacterii cu rol benefic pentru igienă. Omul de ştiinţă spune că ele se hrăneau cu ureea şi amoniacul din sudoarea pielii, transformându-le în oxid de azot. Acesta din urmă este o mică moleculă ce joacă un rol foarte important în organismul uman, printre acţiunile sale benefice numărându-se dilatarea vaselor de sânge pentru reducerea tensiunii arteriale şi controlarea erecţiilor. Până la Whitlock, nimeni nu se gândise că bacteriile din piele ar putea ajuta organismul uman în mai multe moduri. Acum, însă, ştiinţa descoperă tot mai multe beneficii ale microorganismelor.

În 2008, Institutul Naţional de Sănătate din SUA a investit 115 milioane de dolari într-un proiect de descifrare a microbiomului uman, adică a mediului bacterian din corpul omului. Combinată cu alte eforturi globale, iniţiativa a dezvăluit că există o reţea cu trilioane de noduri de bacterii ce reglează digestia, răspunsurile imunitare şi chiar stările afective şi stresul. Iar cercetătorii de la New York University au dezvăluit anul acesta un inventar de bacterii dintr-un trib izolat ce trăieşte în contact direct cu solul în pădurea amazoniană din Venezuela şi nu foloseşte igiena modernă sau antibioticele. Printre numeroasele microorganismele care trăiesc în pielea lor au fost descoperite şi specii înrudite cu bacteriile introduse de Whitlock în spray-ul său. Acum, la AOBiome, el comercializează o idee care nu demult era doar o curiozitate.

Compania, care îşi are sediul în Cambridge, spune că mii de oameni au încercat produsul, denumit AO+ Mist, de când a fost lansat pe piaţă anul trecut, la un preţ original de 99 de dolari bucata. Gelul de duş şi şamponul vor costa câte 15 dolari fiecare. Astfel de produse dau o nouă dimensiune ideii de igienă şi sănătate. Citiţi mai mult pe Boston Globe.


3 comentarii

  1. suna total neconvingator ! care e speranta de viata in tribul ala amazonian ? si mortalitatea la copii ? in Europa cu greu s-a ajuns la media de durata a vietii 40 de ani in secolul 19 ! inainte era media si mai joasa ! In 1905 mureau 15% din copii inainte de a implini un an. Aveau desigur bacterii cacalau pe ei, sarmanii, si desigur nu aveau nici sapun nici sampon. Acum acest cercetator explica ca nu face dus de 12 ani, dar vrea sa vinda gel de dus si sampon…. Pare mai degraba un smecher care a gasit un filon bun sa scoata niste bani, din faptul ca cercetatorii seriosi si-au dat seama ca excesul de aseptizare are si el limitele sale, si ca trebuie regindit.

    • Carnatz sau cum te numesti … Se vede ca nu faci de mult timp umbra pamantului … Inainte de era Facebook-ului, a internetului si chiar a televizorului, asa cam prin secolul trecut pe la inceput, oamenii aveau totusi ceva magic cu care isi faceau toaleta … Se numeste apa … si inainte de sapunuri, detergenti si cacaturi de genu, foloseau lesia si alte produse naturale pentru a se spala.

      Pentru cultura ta generala afla ca erau si inca mai exista in unele zone izolate din lume, comunitati ce aveu printre membrii lor oameni ce traiau cu mult peste suta de ani. Si nu datorita sapunului, ci mai degraba vietii sanatoase si a lipsei de cacaturi si aditivi de genu, in viata lor.

      Recitindu-ti postul cam pute de la distanta a reprezentant comercial de produse cosmetice. De aici si normal avantul cu care blamezi tot ce e impotriva patronilor tai.

      • Iar tu putzi a sectant habotnic si incult, dar foarte sigur de sine si de adevarul din Biblie sau de la alt guru care-o fi el. Exact de secolul trecut vorbeam, si de mortalitate. Aia care traiau peste o suta de ani erau mult mai rari ca acum, si erau aia care oricum rezistau la orice. Restul mureau inca inainte sa ajunga la virsta de 3 ani. Nu am nici o treaba cu nici un produs, te lupti de unul singur cu morile de vint, si confunzi cosmetica cu igiena. Una e sa folosesti pt igiena produse traditionale, si alta e sa nu faci dus deloc cum scrie in articolul asta idiot.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger