Un cercetător încearcă să vadă dacă banii aduc inteligența

0

Greg Duncan, economist american, a primit din partea Fundației Jacobs din Elveția un milion de franci elvețieni (puțin peste un milion de dolari), pentru a cerceta dacă e posibil ca inteligența și performanțele școlare ale copiilor din familii sărace pot fi sporite cu ajutorul banilor. Duncan, expert în efectele sărăciei asupra copiilor, va testa această ipoteză într-un experiment social care implică o mie de femei cu copii nou-născuți.

slide_267330_1832868_free

Școală improvizată sub un pod, în India. Foto: ryot.org

Duncan va alege la întâmplare o mie de mame cu copii mici și le va da câte 4.000 de dolari anual, pentru primii trei ani din viața copiilor. Un alt grup de mame va primi sume mai mici. Grupul de specialiști nu va monitoriza felul în care aceste familii decid să cheltuiască banii, acestea putându-i chiar irosi imediat după primire. Economistul va măsura apoi schimbările petrecute în fiecare dintre cazuri.

Deși experimentul va fi unul costisitor și pe termen lung, cercetătorul e hotărât să afle dacă o creștere a veniturilor familiei are efecte asupra inteligenței copiilor: ”Vrem să vedem dacă găsim o legătură directă între reducerea sărăciei și dezvoltarea cerebrală în rândul copiilor foarte mici,” explică Duncan, citat de BBC News.

Potrivit teoriilor și studiilor anterioare realizate de economist, efectele unui mediu sărac își lasă amprenta asupra performanței intelectuale a copiilor până la vârsta de cinci ani, astfel încât orice intervenție cu potențial eficient trebuie făcută mai devreme. Copiii săraci la vârsta de cinci ani prezintă riscuri mai mari de a abandona școala, de a câștiga mai puțini bani în viață și totodată de a avea probleme de sănătate mai serioase.

Experimentul va începe în 2015 și va încerca să determine în ce măsură viața în sărăcie contribuie la un grad de inteligență mai scăzut sau la performanțe școlare mai slabe. De asemenea, studiul va încerca să izoleze efectele asociate sărăciei de alți factori, cum ar fi relațiile dintre membrii familiei, personalitatea fiecăruia sau capacitatea individuală de automotivare.

Sursa: BBC News

Puteți citi și:

Sărăcia în copilărie afectează echilibrul psihic

Ce efect are sărăcia asupra creierului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger