Cercetările susţin că un IQ mai mare sporeşte durata vieții

0

Oamenii trăiesc mai mult ca niciodată, scrie Scientific American, cei mai longevivi fiind japonezii, care au o durată medie de viață de 84 de ani, iar unii oameni trăiesc mult mai mult decât alții, ceea ce înseamnă că există inegalitate și în materie de mortalitate. Aceasta se poate traduce, în primul rând, prin diferențe privind stilul de viață, însă o descoperire mai surprinzătoare arată o legătură între mortalitate și IQ. Mai exact, o inteligență mai ridicată s-ar traduce printr-o durată mai mare de viață. Această asociere a fost documentată de cercetătorul Ian Deary și de colegii săi de la Universitatea din Edinburgh, care au analizat date din sondaje naționale scoțiene.

În 1932, guvernul scoțian le-a administrat teste de IQ aproape tuturor copiilor de 11 ani care veniseră la școală într-o anumită zi. Mai mult de 60 de ani mai târziu, concentrându-se pe orașul Aberdeen, Deary și colegul său Lawrence Whalley au încercat să afle cine mai supraviețuia dintre aceștia, la vârsta de 76 de ani. Rezultatele au fost surprinzătoare: un avantaj de 15 puncte la IQ s-a tradus într-o șansă de supraviețuire cu 21% mai mare. De exemplu, o persoană cu un IQ de 115 puncte avea șanse cu 21% mai mari să fie în viață la vârsta de 76 de ani decât una cu un IQ de 100 (media la nivelul populației).

Legătura dintre IQ și mortalitate a fost replicată recent în peste 20 de studii longitudinale din lume și a dat naștere domeniului numit epidemiologie cognitivă, care se concentrează pe aprofundarea relației dintre funcționarea cognitivă și sănătate. Una dintre marile descoperiri din acest domeniu este că factorii socioeconomici nu explică în întregime relația dintre IQ și mortalitate. În cadrul unui studiu, care s-a axat pe regiunea centrală a Scoției, cercetătorii au corelat punctajele obținute la testele de IQ de 900 de participanți la o cercetare din 1932 cu răspunsurile acelorași participanți oferite în cadrul unui sondaj național pe sănătate realizat la începutul anilor ’70. Ei au observat că factori precum clasa economică și fenomene precum șomajul sau suprapopularea au fost responsabile pentru doar 30% din corelația IQ-mortalitate.

Dovezile sugerează că genele ar fi cele care ar contribui la legătura dintre IQ și o viață mai lungă. Rezultatele unui studiu recent realizat de cercetătoarea Rosaling Arden și de colegii ei oferă primele indicii pentru această ipoteză. Echipa de cercetare a identificat trei studii realizate pe gemeni, în SUA, Danemarca și Suedia, în care au fost măsurate IQ-ul și mortalitatea. Acestea au analizat efectele factorilor genetici și de mediu asupra unor consecințe precum inteligența și durata de viață comparând gemeni identici, care împart aceleași gene în proporție de 100%, apoi au realizat analize statistice pentru a estima contribuția factorilor genetici la relația dintre IQ și durata de viață. Rezultatele au arătat clar că genele sunt responsabile pentru mare parte din această relație, însă fenomenul nu poate fi încă explicat.

O posibilă explicație ar fi faptul că un IQ mai ridicat contribuie la dezvoltarea unor comportamente optime în materie de sănătate, cum ar fi activitatea fizică, purtarea centurii de siguranță sau evitarea fumatului. În sprijinul acestei ipoteze vin rezultatele cercetărilor scoțiene: acestea nu au arătat nicio legătură între IQ și fumat în anii ’30 și ’40, când efectele fumatului asupra sănătății nu erau încă cunoscute, însă după aceea, persoanele cu IQ-uri mai ridicate au prezentat o tendință mai mare de a se lăsa de fumat. O altă posibilă explicaţie este faptul că IQ-ul ar fi un indicator al integrităţii organismului, în special al eficienţei sistemului nervos. Descoperirile realizate în domeniul epidemiologiei cognitive ar putea avea implicații semnificative în materie de sănătate publică, IQ-ul putând fi folosit proactiv, alături de alți factori precum istoricul bolilor din familie, pentru a evalua riscul unei persoane de a dezvolta probleme de sănătate și moarte timpurie.

Citiţi pe Scientific American despre implicaţiile etice ale folosirii testelor de IQ şi cum ar trebui acestea modificate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger