Un blogger turc face 13 luni de închisoare pentru că l-a criticat pe profetul Mohammed

0

În timp ce la noi atîția activiști politici caută să limiteze libertatea de exprimare, în Turcia poți merge la închisoare pentru că discuți o personalitate istorică și religioasă.

 

 

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat pe scriitorul turc-armean Sevan Nișanyan la 13 luni de închisoare pentru că l-ar fi insultat pe profetul Mohammed pe un blog.

Nișanyan a fost condamnat pentru că a scris în apărarea celor care au făcut controversatul film Inocența musulmanilor: Să faci bășcălie de un lider arab care acum cîteva sute de ani a pretins că l-a contactat pe Allah și a primit astfel beneficii politice, financiare și sexuale nu e un discurs de ură. E aproape un test la nivel de grădiniță a ceea ce înseamnă libertatea de exprimare.

La proces, acesta a adăugat: Să spui un adevăr istoric poate fi jignitor pentru anumite sensibilități. Și asta e regretabil. Dar nu cred că e posibil, într-un sistem legal civilizat, ca o astfel de acțiune să aibă consecințe penale. Nici nu cred că e spre beneficiul public să iei cuiva dreptul de a vorbi despre anumite fapte istorice doar pentru a proteja sensibilitățile unui grup sau al altuia.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger