Un bărbat n-a observat balena din faţa lui, fiind prea absorbit de telefon

0

În 2013, ştirea despre o crimă săvârşită în metrou, pe care pasagerii nu au observat-o, fiind preocupaţi de ecranele smartphone-urilor, a făcut rapid înconjurul lumii, făcându-ne să conştientizăm (pentru a câta oară?) forţa de atracţie pe care o exercită ecranele asupra noastră. Uneori, relaţia cu telefoanele mobile frizează chiar dependenţa, care poate fi luată în calcul şi ca factor de organizare a spaţiului public: cel mai bun exemplu, în acest sens, e oraşul din China care a amenajat alei speciale pentru dependenţii de telefoane mobile, care pot evita astfel mai uşor pericolele în timp ce merg cu ochii în ecrane. Cel mai nou meme care ilustrează cum uneori realitatea electronică ne poate “neutraliza” în faţa realităţii înconjurătoare e al unui tânăr american care cu siguranţă n-ar fi crezut că va ajunge celebru pe această cale.

 

10946594_820577991322113_1917188317_n.jpg

 

Ieşit la o plimbare cu barca, un american stătea pe punte când, la câţiva metri de el îşi făcu apariţia din apă coama unei balene. Bărbatul însă, cufundat în ecranul unui smartphone, unde ar fi putut verifica o cotaţie de bursă ori ar fi putut juca pur şi simplu Candy Crushers, n-a băgat de seamă balena cu cocoaşă. Mai mult ca sigur n-am fi aflat niciodată acest detaliu dacă fotograful Eric Smith nu s-ar fi aflat şi el la o plimbare cu barca, în apropiere de tânărul absent, pe care l-a fotografiat şi l-a propulsat direct spre cele 15 minute de celebritate, postându-l online. Măcar în cazul ăsta, protagonistul n-a trebuit să dea la fel de multe explicaţii ca britanicul care a fost fotografiat în timp ce făcea sex extraconjugal cu o colegă de serviciu şi distribuit apoi în reţelele sociale, unde, desigur, soţia dădea nepăsătoare Like-uri.

Eric Smith, despre care nu ştim dacă la rândul lui a petrecut mai mult timp fotografiindu-l pe tânărul (încă) anonim sau privind-o curios pe balenă, a dat deja declaraţii în presă despre norocoasa coincidenţă. “Eram la vreo 15 metri de balenă şi de puiul ei, care au ieşit la suprafaţa apei, Tipul n-a ridicat nicio clipă ochii din telefon. Două femei de pe barcă le făceau deja fotografii, dar el n-a observat,” spune Smith pentru CBS News. Balena şi puiul chiar “loveau din înotătoare, făceau salturi, devorau peşte,” povesteşte fotograful şi, cu toate acestea, tânărul n-a fost cu chip să se desprindă de ecran. Smith recunoaşte, la rândul lui, că nici el nu-şi administrează prea înţelept relaţia cu telefonul mobil care de multe ori, zice el, ne face să ratăm lucrurile din jur. În fond, şi el a privit toată scena din spatele unui ecran, fotografiind două femei care fotografiau o balenă şi un bărbat care nici nu s-a prins că trebuie să facă un Instagram cu balena din faţa lui.

Chiar dacă în primă instanţă ne poate veni greu să vorbi despre telefonul mobil în termenii unei dependenţe, statisticile sunt destul de limpezi. 1 din 5 utilizatori de smarphone şi-a folosit telefonul în timpul sexului, iar 5% dintre adulţi îşi verificau în 2014 Facebook-ul tot în timpul sexului. Cercetătorii au botezat deja frica de nu putea fi contactat pe mobil: din 2010, britanicii iau în calcul simptomele de Nomofobie (de la no-mobile-phone phobia) — anxietate atunci când nu ai telefonul la îndemână. În ciuda diferenţelor dintre noi, o persoană îşi verifică telefonul, în medie, de 110 ori pe zi. Pe de altă parte, în tinpul pe care l-am petrecut scriind această ştire, pe Facebook au fost încărcate peste 200.000 de fotografii în fiecare minut. Ne putem apuca să răscolim prin ele, poate ne găsim surprinşi în posturi în care habar n-aveam că cineva de priveşte prin obiectiv.

Sursa: Huffington Post

Puteţi citi şi:

FOTO Moartea conversaţiei: Un fotograf îi surprinde pe oamenii absorbiţi de smartphone-uri

FOTO Lumea văzută prin ecranele telefoanelor mobile

 

Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger