Un bărbat fără adăpost a câştigat premiul cel mare la loto cu ultimele monede pe care le mai avea

0

Un bărbat din Ungaria, ţara care pedepseşte prin lege persoanele fără adăpost, şi-a cheltuit ultimii bănuţi pentru a cumpăra un bilet la loto. Astfel, László Andraschek, şomer, îngropat în datorii şi rămas pe străzi, a devenit unul dintre câştigătorii celor mai mari premii loto din Ungaria, biletul aducându-i peste două milioane de euro. Cu o parte din aceşti bani, bărbatul vrea să deschidă o fundaţie care să se ocupe de persoanele cu diferite dependenţe şi de femeile abuzate.

 

2

 

Andraschek a câştigat această sumă impresionantă în toamna anului trecut, însă vestea nu a ajuns în atenţia presei decât recent, când bărbatul a făcut o donaţie consistentă unui adăpost din Budapesta, dedicat oamenilor străzii. Bărbatul are 55 de ani şi locuieşte în Gyor, în nord-vestul Ungariei, este căsătorit şi spune că, alături de soţia sa, va cheltui banii cu simţ de răspundere. Imediat după ce a câştigat această sumă impresionantă, Andraschek susţine că, înainte de toate, şi-a găsit o casă, şi-aplătit datoriile şi apoi şi-a cumpărat o maşină pe care însă, atâta vreme cât nici el, nici soţia lui nu au carnet de conducere, o vor conduce copiii lui. De asemenea, bărbatul le-a mai cumpărat câte un apartament fiecăruia dintre cei trei copii ai săi, a achitat şi datoriile rudelor sale şi, după ce şi-a obţinut paşaportul, intenţionează să călătorească în Italia.

“Am devenit mai bogat, dar nu am devenit o persoană diferită. Mi-aş putea cumpăra un televizor cu diagonala mai mare, dar nu am de gând să-mi cumpăr trei, doar pentru că-mi permit,” spune Andrasheck, care, ani buni, a luptat cu alcoolismul. Bărbatul spune că a reuşit să renunţe cu greu la alcool în urmă cu cinci ani, dar că noua schimbare de situaţie îl ajută semnificativ să nu mai revină la consumul excesiv de alcool. Totodată, Andrasheck intenţionează să pună bazele unei fundaţii care să-i ajute pe cei dependenţi să meargă mai departe şi care să le acorde sprijin femeilor abuzate şi care au devenit victime ale violenţei domestice.

În Ungaria, unde noile legi prevăd amenzi şi chiar închisoare pentru persoanele fără adăpost, societatea civilă protestează constant pentru schimbarea acestui cadru legislativ absurd. Săptămâna trecută, au avut loc proteste în faţa ambasadelor Ungariei din Londra, Paris, New York, Lisabona, Dublin, Bruxelles şi Istanbul, iar săptămâna aceasta va avea loc un protest mai amplu la Budapesta, organizat de o asociaţie a oamenilor străzii.

Sursa: The Guardian

Foto: H. Baranyai Edina

Puteţi citi şi:

VIDEO În 12 ani, un bucătar a oferit oamenilor străzii 1,5 milioane de porţii de mâncare

O tânără a strâns 3.600 de euro în 24 de ore pentru a-l trimite pe un om al străzii acasă, în Jamaica

VIDEO Un bărbat îi serbează ziua de naştere unei femei fără adăpost

Un poliţist din New York i-a cumpărat ghete unui om al străzii

Cum a devenit o fată a străzii campioană mondială

FOTO Portrete emoţionante ale unor oamenii străzii

Din stradă, pe terenul de fotbal: Campionii la European Homeless Cup 2013 sunt români

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger