Un bărbat cu o singură mână a fost arestat în Belarus pentru aplaudat

1

După ce dictatorul Alexander Lukașenko, aflat în fruntea Belarus din 1994, a promulgat o lege prin care interzicea aplaudatul – folosit de disidenți în semn de protest -, polițiștii au început să aresteze oameni care băteau din palme sau care se aflau în preajma celor care aplaudau. Printre infractorii care și-au lovit degetele de căușul palmelor s-a aflat, anul trecut, și un bărbat cu o singură mână.

 

Flickr/Marcin Wichary

 

Când economia în prăbușire a stârnit proteste publice în Belarus în 2011, președintele care i-a spus recent ministrului de externe al Germaniei (gay asumat) că e mai bine să fii dictator decât gay, Alexander Lukașenko, a cerut să fie arestați mii de oameni din tot felul de motive, aflăm de pe blogul Lowering the Bar. Mulți protestatari au primit amenzi usturătoare sau au petrecut până la 15 zile după gratii pentru că și-au exprimat opinia politică bătând din palme. Activiștii și protestatarii transformaseră aplaudatul într-un simbol al protestului, așa că regimul lui Lukașenko l-a scos în afara legii. În mod ilar, asta a însemnat că nu mai putea fi folosit nici la propriile evenimente ale regimului, cum ar fi paradele militare.

Printre oamenii arestați la acea vreme se afla și Konstantin Kaplin, care susține că a fost condamnat pentru “aplaudat în public” în ciuda dovezilor evidente care-i atestau nevinovăția: are o singură mână. “Judecătoarea a citit acuzațiile iar polițiștii au afirmat că aplaudam”, a spus bărbatul. “Judecătoarea părea rușinată”, dar cu toate astea a emis o amendă. Ca alt exemplu, dar neconfirmat de dovezi evidente, un jurnalist a fost citat spunând că o femeie mută a fost acuzată că ar fi strigat sloganuri antiguvernamentale.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger