Un bărbat a decis să trăiască temporar ca o capră

2

Puțini dintre noi sunt cei care n-au cunoscut vreodată efectele monotoniei, fie ea imprimată de rutina de muncă ori de obișnuințe. În ceea ce privește strategiile de rupere a lanțului vicios prin care se hrănește monotonie, inventivitatea pare să nu se epuizeze niciodată. Britanicul Thomas Thwaites a evadat din cotidianul omenesc, alegând să intre – la figurat – în pielea unei capre. Și să atragă astfel atenția asupra problemelor care vin la pachet cu conștiința de sine.

Thwaites, a cărui profesie este de designer, a făcut anul trecut un experiment mai puțin obișnuit, încercând să-și imagineze și să trăiască pentru câteva zile după legile altei specii. Britanicul și-a comandat patru proteze speciale, care să simuleze postura dată de picioarele unei capre, s-a documentat despre viața acestor animale și a stat alături de ele, urmându-le rutina zilnică de păscut.

capra1

”Scopul meu a fost să-mi iau o pauză de la problemele rezultate din a fi o ființă cu conștiință de sine, capabilă să regrete trecutul și să se îngrijoreze în ceea ce privește viitorul,” explică Thwaites. În încercarea de a-și simplifica viața, tânărul a studiat diverse aspecte legate de procesele fizice și cognitive ale caprelor, ba chiar a vizitat și un psiholog specialist în științe comportamentale și un neurolog, cu ajutorul cărora să-și poată suspenda, pe cât posibil, de-a lungul experimentului, reflexele comportamentale umane. Pentru a se mișca în patru labe, cât mai aproape de felul în care o fac caprele, Thwaites a consultat un specialist în locomoție. Pentru că a decis ca de-a lungul celor trei zile voia să se adapteze și la dieta pe bază de iarbă a caprelor, britanicul a discutat cu un biolog despre posibilitatea creării unui stomatc artificial, care să ajute la digerarea ierbii.

capra4

După toate pregătirile, Thwaites a mers la o fermă de capre din Aplii elvețieni, unde a testat din plin viața în patru labe. ”Am reușit să țin pasul cu caprele pentru un kilometru, în josul unei pante stâncoase, după care m-au lăsat în urmă, într-un nor de praf,” povestește designerul pentru Vice. Așa că restul zilei mi l-am petrecut încercând să le ajung din urmă. Am reușit să le prind din nou, ceea ce a făcut destul de frumos, fiindcă ne-am întâlnit pe o pajiște moale și verde. Dar să cobor panta a fost de-a dreptul înfricoșător, fiindcă aveam mereu impresia că, fără să-mi folosesc mâinile, pot cădea oricând pe stânci.”

capra3

În timpul celor trei zile petrecute alături de turma de capre și în alte trei zile, petrecute în postura de capră solitară, Thwaites a descoperit că nici viața de capră nu e tocmai ușoară. Cel puțin pentru un om. Adaptarea la mersul cu cele patru proteze i-a ridicat probleme, iar dormitul sub cerul liber, pe ploaie și frig, a fost o provocare pe care n-a depășit-o decât cu soluții omenești: în fiecare seară, a dormit în cort. N-a reușit să le păcălească 100% pe capre cum că ar fi un membru al speciei, dar unul dintre ciobanii care i-au fost alături în Alpi susține că tânărul a fost acceptat de unele dintre animale.

goat-8

Întreaga experiență va fi amplu povestită – în text și imagine – în cadrul cărții  GoatMan: How I Took a Holiday from Being Human, care va fi publicată anul viitor.

Sursa: Mashable

Foto: Tim Bowditch

 


2 comentarii

  1. @STELA Eu zic ca nu are problema cu rotitele, poate si tu intr-o zi te-ai gandit ca ai vrea sa evadezi de toate problemele din viata unui om pe care sigur le-ai intampinat. Sa mergi la mare sau la munte, intr-un loc mai retras si sa meditezi, sa te refaci. Ca el a pus in aplicarie chestia asta intr-un mod mai ciudat nu il face nebun. Mai ales ca a fost la mai multi specialisti sa se consulte in privinta deciziei lui si ce riscuri presupune

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger