Puțini dintre noi sunt cei care n-au cunoscut vreodată efectele monotoniei, fie ea imprimată de rutina de muncă ori de obișnuințe. În ceea ce privește strategiile de rupere a lanțului vicios prin care se hrănește monotonie, inventivitatea pare să nu se epuizeze niciodată. Britanicul Thomas Thwaites a evadat din cotidianul omenesc, alegând să intre – la figurat – în pielea unei capre. Și să atragă astfel atenția asupra problemelor care vin la pachet cu conștiința de sine.
Thwaites, a cărui profesie este de designer, a făcut anul trecut un experiment mai puțin obișnuit, încercând să-și imagineze și să trăiască pentru câteva zile după legile altei specii. Britanicul și-a comandat patru proteze speciale, care să simuleze postura dată de picioarele unei capre, s-a documentat despre viața acestor animale și a stat alături de ele, urmându-le rutina zilnică de păscut.
”Scopul meu a fost să-mi iau o pauză de la problemele rezultate din a fi o ființă cu conștiință de sine, capabilă să regrete trecutul și să se îngrijoreze în ceea ce privește viitorul,” explică Thwaites. În încercarea de a-și simplifica viața, tânărul a studiat diverse aspecte legate de procesele fizice și cognitive ale caprelor, ba chiar a vizitat și un psiholog specialist în științe comportamentale și un neurolog, cu ajutorul cărora să-și poată suspenda, pe cât posibil, de-a lungul experimentului, reflexele comportamentale umane. Pentru a se mișca în patru labe, cât mai aproape de felul în care o fac caprele, Thwaites a consultat un specialist în locomoție. Pentru că a decis ca de-a lungul celor trei zile voia să se adapteze și la dieta pe bază de iarbă a caprelor, britanicul a discutat cu un biolog despre posibilitatea creării unui stomatc artificial, care să ajute la digerarea ierbii.
După toate pregătirile, Thwaites a mers la o fermă de capre din Aplii elvețieni, unde a testat din plin viața în patru labe. ”Am reușit să țin pasul cu caprele pentru un kilometru, în josul unei pante stâncoase, după care m-au lăsat în urmă, într-un nor de praf,” povestește designerul pentru Vice. Așa că restul zilei mi l-am petrecut încercând să le ajung din urmă. Am reușit să le prind din nou, ceea ce a făcut destul de frumos, fiindcă ne-am întâlnit pe o pajiște moale și verde. Dar să cobor panta a fost de-a dreptul înfricoșător, fiindcă aveam mereu impresia că, fără să-mi folosesc mâinile, pot cădea oricând pe stânci.”
În timpul celor trei zile petrecute alături de turma de capre și în alte trei zile, petrecute în postura de capră solitară, Thwaites a descoperit că nici viața de capră nu e tocmai ușoară. Cel puțin pentru un om. Adaptarea la mersul cu cele patru proteze i-a ridicat probleme, iar dormitul sub cerul liber, pe ploaie și frig, a fost o provocare pe care n-a depășit-o decât cu soluții omenești: în fiecare seară, a dormit în cort. N-a reușit să le păcălească 100% pe capre cum că ar fi un membru al speciei, dar unul dintre ciobanii care i-au fost alături în Alpi susține că tânărul a fost acceptat de unele dintre animale.
Întreaga experiență va fi amplu povestită – în text și imagine – în cadrul cărții GoatMan: How I Took a Holiday from Being Human, care va fi publicată anul viitor.
Sursa: Mashable
Foto: Tim Bowditch
2 comentarii
Are problema cu una dintre rotite… cu aia care le misca pe celelalte… 🙂
@STELA Eu zic ca nu are problema cu rotitele, poate si tu intr-o zi te-ai gandit ca ai vrea sa evadezi de toate problemele din viata unui om pe care sigur le-ai intampinat. Sa mergi la mare sau la munte, intr-un loc mai retras si sa meditezi, sa te refaci. Ca el a pus in aplicarie chestia asta intr-un mod mai ciudat nu il face nebun. Mai ales ca a fost la mai multi specialisti sa se consulte in privinta deciziei lui si ce riscuri presupune