Un băiat de 17 ani a descoperit mutații care ar putea combate HIV-ul și meningita

0

Andrew Jin, un adolescent de 17 ani din SUA care s-a numărat anul acesta printre cei trei câștigători ai concursului de talente în știință organizat de Intel, a dezvoltat un algoritm de învățare automată ce detectează mutații din interiorul genomului uman, mutații care, scrie FastCoExist, ar putea fi folosite într-o zi pentru producerea unor medicamente care să combată HIV-ul, meningita sau schizofrenia.

 

 

Pasionat de evoluție, Jin a vrut să studieze inițial modul în care au evoluat oamenii în ultimii 10.000 de ani. “Am făcut-o din curiozitate”, spune el. “Am început să mă gândesc la selecția naturală și la evoluție, la faptul că știm foarte mult la nivel teoretic, dar nu cunoaștem deloc realitatea. Am fost curios să aflu ce mutații ne fac să fim ființe umane sofisticate”.

Băiatul, care se află acum în ultimul an de liceu, s-a hotărât să analizeze 179 de secvențe de ADN din părți diferite ale lumii. Fiecare dintre ele conținea 3 milioane de perechi de baze de ADN, un număr mult prea mare de analizat fără ajutorul unui algortim. Așa că a dezvoltat un algoritm de învățare automată și a descoperit 130 de posibile mutații cu rol de adaptare în evoluția umană, asociate cu lucruri precum răspunsul imun sau metabolismul.

Mai departe, Jin și-a rafinat căutarea în cadrul unui program de vară de la MIT și a găsit o serie de mutații printre care s-au numărat una implicată în rezistența la meningită și altele responsabile pentru o predispoziție scăzută la virusuri precum HIV sau cel al gripei, acestea putând fi folosite pentru dezvoltarea unor noi medicamente. Deși au existat și alte studii în materie de selecție naturală care au căutat mutații de adaptare, adolescentul spune că multe din rezultatele sale sunt noi. Înainte însă să apeleze la companiile farmaceutice, Jin spune că vrea să facă experimente biologice pentru a studia mecanismele de protecție ale mutațiilor.

 

Puteți citi și:

Un băiat de 13 ani a inventat o imprimantă Braille din piese Lego

Un tânăr de 15 ani a inventat un dispozitiv care îl ține în siguranță pe bunicul lui, bolnav de Alzheimer

Un scriitor în vârstă de 8 ani a strâns aproape 1 milion de dolari pentru a vindeca boala celui mai bun prieten al său

Un student a creat un dispozitiv ieftin care poate salva vieţi

Adolescentul care a găsit o soluţie alternativă pentru tratarea cancerului pancreatic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger