Un băiat de 15 ani a dezvoltat un soft pentru depistarea mutațiilor genetice cauzatoare de cancer

0

Acum doi ani, un american pe atunci în vârstă de 15 ani, Jake Andraka, despre care am scris aici, lua premiul întâi la Târgul Internațional de Știință și Inginerie organizat de Intel cu un senzor ieftin și precis de depistare a cancerului pancreatic. Anul acesta, câștigător a fost un alt băiat de 15 ani, Nathan Han din Boston, cu un soft ce poate prezice cât de dăunătoare pot fi mutațiile genetice asociate cu cancerul.

 

Foto: Intel/Chris Ayers

 

Potrivit FastCoExist, Nathan spune că este pasionat de bioinformatică de ceva vreme și că a început să se gândească la posibile proiecte în acest domeniu după ce mama unui prieten apropiat a fost diagnosticată cu cancer ovarian. În cele din urmă, adolescentul a dezvoltat un program de computer care evaluează mutațiile din cadrul genei BRCA1, asociată în mod curent cu cancerul ovarian și cel la sân, pentru a vedea cât de dăunătoare sunt. Softul lui Nathan a fost programat în așa fel încât să poată face diferența între mutațiile genetice asociate bolilor și cele inofensive, cu ajutorul informațiilor dintr-o bază de date publică.

Băiatul spune că a ales gena BRCA1 pentru că este una dintre cele mai studiate din genomul uman. Softul său ar avea o precizie de 81% în identificarea mutațiilor cauzatoare de cancer, susține el, în timp ce algoritmii folosiți în prezent au o rată de acuratețe de doar 40%. Pe viitor, programul lui Nathan poate fi modificat pentru a evalua și alte gene și boli, oferind instrumente mai bune de diagnostic. Adolescentul speră să-și publice la un moment dat cercetarea, în prezent căutându-și un job de vară într-un laborator de cercetare. Cu cei 75.000 de dolari pe care i-a câștigat de la Intel își va acoperi studiile universitare.

 

Citiți și:

Adolescentul care a descoperit o soluție alternativă pentru tratarea cancerului pancreatic

Un puști a inventat un dispozitiv care ar putea salva nenumărate vieți

Zece inventatori adolescenţi care au făcut lumea mai bună în 2013

O adolescentă din Canada a inventat lanterna alimentată de căldura mâinii

O adolescentă de 16 ani şi-a creat propria metodă de generare a biocombustibililor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger