Un băiat arestat pentru un ceas inventat acasă este curtat de Casa Albă, Twitter și MIT

0

Acum câteva zile, Ahmed Mohamed, un băiat de 14 ani cu origini sudaneze din Dallas, SUA, a adus la școală un ceas pe care îl făcuse singur acasă și cu care spera să-și impresioneze profesorii. După ce dispozitivul a început să scoată sunete în timpul orei de engleză, Ahmed i l-a arătat profesoarei care ținea cursul, iar aceasta i-a spus că „arată ca o bombă”. „Mie nu mi se pare că arată ca o bombă”, i-ar fi replicat Ahmed. Profesoara i-a reținut ceasul, iar băiatul a fost reținut de poliție și interogat timp de oră și jumătate, fiind suspectat că a adus o bombă sau cel puțin că ar fi vrut să facă o farsă cu bombă. După ce incidentul a fost lămurit, Ahmed a primit foarte multe mesaje de susținere, inclusiv de la președintele Obama, și a fost invitat să viziteze Casa Albă, unitatea de astrofizică de la MIT și campusul Facebook.

„M-au interogat și mi-au scotocit prin lucruri și mi-au luat tableta și invenția”, a spus adolescentul. „Spuneau: Deci ai încercat să faci o bombă? Le-am spus că nu, că am încercat să fac un ceas”. Ahmed spune că a fost dus la secția de poliție, că i s-au pus cătușe și i s-au luat amprente. În timpul interogatoriului, polițiștii i-ar fi invocat în repetate rânduri numele de familie, iar când băiatul a încercat să-și sune tatăl, i s-a spus că nu putea să vorbească cu părinții lui decât la finalul întrebărilor. „Nu mi se pare deloc corect, pentru că am adus la școală ceva care nu amenința pe nimeni”, a spus Ahmed. „Nu am făcut nimic greșit, doar le-am arătat profesorilor ceva și am ajuns să fiu arestat mai târziu”. Tatăl lui a dat vina pe islamofobie.

După ce s-a lămurit că „bomba” era de fapt un ceas pe care băiatul îl inventase acasă, acesta a primit numeroase mesaje de susținere, inclusiv de la președintele Barack Obama, care i-a scris pe Twitter:

Ce ceas mișto, Ahmed. Nu vrei să-l aduci la Casa Albă? Ar trebui să-i inspirăm pe mai mulți copii ca tine să le placă știința. E ceea ce face America [o țară] minunată.

Casa Albă l-a invitat apoi la Seara Astronomiei, organizată pe 19 octombrie, pentru a întâlni astronauți și oameni de știință guvernamentali. Celebrul astronaut pensionat Chris Hadfield, primul canadian care a pășit în spațiu, l-a invitat la rândul său la un eveniment științific în Toronto, iar astronautul Daniel Tani de la NASA s-a oferit să-i dea tricoul lui cu însemnele agenției spațiale americane. Mark Zuckerberg l-a invitat să facă un tur în campusul Facebook, scriind pe contul său:

Ați auzit probabil povestea lui Ahmed, elevul de 14 ani din Texas care a construit un ceas și a fost arestat după ce l-a dus la școală. Priceperea și ambiția de a construi ceva mișto ar trebui să stârnească aplauze, nu să ducă la arest. Viitorul aparține oamenilor ca Ahmed. Ahmed, dacă vei vrea vreodată să vii la Facebook, mi-ar plăcea să te cunosc. Continuă să construiești.

Twitter a plusat, oferindu-i băiatului un internship. 

Ahmed a mai primit invitații să viziteze General Electric sau unitatea de astrofizică de la MIT – pe care adoloscentul a numit-o „școala lui de vis”. „Vreau doar să spun că ești studentul meu ideal”, l-a asigurat fiziciana Chanda Prescod-Weinstein, de la MIT, care i-a făcut și invitația. „Un gânditor creativ și independent ca tine are tot ce-i trebuie pentru a ajunge fizician”.

Surse: Washington Post, CBC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger