Un avion cu celule solare incearca un zbor de 24 de ore. In 2013 va incerca ocolul Pamantului

2

Un avion experimental alimentat cu energia soarelui a pornit miercuri dimineata din Elvetia intr-un zbor de 24 de ore, cu scopul de a testa daca celulele solare instalate pe aripile sale il pot tine in aer atata vreme si mai ales pe timp de noapte. Vehiculul aerian HB-SIA, al carui zbor programat initial pentru saptamana trecuta a fost amanat din cauza unei probleme tehnice, are greutatea unei masini de familie, insa o anvergura a aripilor identica cu cea a unui avion de pasageri.

Avionul va urca pana la 8.500 de metri, pana cand razele soarelui nu vor mai putea alimenta celulele solare, scrie BBC News, apoi va incerca o coborare lina pana la rasarit, folosind energia inmagazinata de baterii. „Marea intrebare e daca pilotul va reusi sa foloseasca eficient energia bateriilor pentru a putea zbura pe parcursul noptii”, a spus echipa din spatele prototipului. „Daca misiunea va fi de succes, atunci va fi cel mai lung si mai inalt zbor realizat vreodata cu un avion solar”.

HB-SIA este echipat cu 12.000 de celule solare „super-eficiente”, este confectionat din materiale care il fac extrem de usor si foloseste baterii, motoare si elice pentru a se mentine pe linia de plutire. Avionul este rezultatul unei munci de sapte ani si reprezinta pasul finalul din proiectul Solar Impulse,conceput de pilotul elvetian Andre Borschberg si de aventurierul Bertrand Piccard, care a facut prima calatorie nonstop in jurul lumii cu balonul, in 1999.

Peste doi ani, cei doi elvetieni planuiesc sa foloseasca vehiculul aerian pentru a realiza primul zbor solar transatlantic pilotat de un om, iar pentru 2013 si-au propus un tel si mai ambitios: o calatorie solara in jurul Pamantului.

Foto: Reuters

Tags:2 comentarii

  1. Interesant ca pana acum 20 de ani masina electrica era tot timpul ridiculizata si prezentata ca o bicicleta penibila cu 4 roti. de 10 ani incoace, de cand s-a ingorsat cu petrolul, brusc masina electrica poate sa mearga mult mai bine decat cea pe petrol si mia mult apar si avioane electrice.

    Toate astea erau posibile acum 40 de ani cu un pic de efort daca cineva dorea intr-adevar asta.

  2. Pingback: Avionul solar a ajuns la Washington, înainte de ultima parte a călătoriei de traversare a SUA | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger