Aventurierul italian Alex Bellini vrea să atragă atenţia lumii asupra schimbărilor climatice prin care trece planeta, ca acestea să fie luate în serios, astfel că a găsit o modalitate inedită pentru scopul său: va trăi singur pe un gheţar plutitor până când acesta se va topi, scrie site-ul Oddity Central. Provocarea va începe în primăvara anului viitor, pe un iceberg din Groenlanda. Bellini se aşteaptă să locuiască pe gheţarul plutitor între 8 şi 12 luni.
Alex Bellini (care în prezent trăieşte în Marea Britanie) va locui într-o capsulă de supravieţuire aflată pe gheţar: “Este un fel de farfurie plutitoare din kevlar, cu diametrul de patru metri, de regulă folosită ca barcă de salvare pe platformele petroliere. Eu voi locui în această capsulă pe gheţar până când acesta se va topi – lucru care se întâmplă, de regulă, într-un interval de timp de minim opt luni, maxim un an”, explică Bellini. “Apoi, odată gheţarul topit, voi pluti pe Oceanul Atlantic, în interiorul capsulei, până când voi ajunge la mal sau voi fi salvat”, mai spune el. Aventurierul plănuieşte să care cu el 300 de kilograme de mâncare deshidratată, plus echipament electronic. Încă nu şi-a ales gheţarul plutitor pe care va locui, dar spune că, probabil, acesta va fi unul lat şi plat.
“Obiectivul meu este să observ, să investighez şi să raportez, prin metode ştiinţifice, întreaga durată de viaţă a unui gheţar plutitor. Vreau să arăt cum s-a modificat rata de topire a acestora, într-un ritm dramatic accelerat în ultimele decenii. Aventura mea este una simbolică: un om singur pe un gheţar pierdut în ocean reprezintă condiţia întregii umanităţi care se pierde pe o planetă aflată în pericol”, susţine Bellini. De profesie bancher, el a renunţat la locul călduţ oferit de slujba sa la începutul anilor 2000, pentru a trăi mereu în nesiguranţă şi aventură. De atunci, a alergat peste 23.000 de kilometri în maratoane şi a navigat pe Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. Proiectul său actual este cel mai ambiţios de până acum, dintre toate, precum şi cel mai riscant.
“Da, probabil că sunt puţin nebun”, admite el. “Pe iceberg, voi fi singur, în cea mai mare parte a timpului, dar în anumite perioade mă voi întâlni acolo cu scriitori, bloggeri, oameni de mediu. Toţi suntem conştienţi de riscurile potenţiale pe care le înfruntăm, dar face parte din aventură. Când gheţarul va fi prea mic pentru a mă mai putea ţine, îmi voi folosi adăpostul ca barcă de salvare şi mă voi lansa la apă, aşteptând să fiu găsit şi salvat. Atlanticul de Nord este o zonă intens traficată, aşa că mă aştept să nu stau în apă mai mult de zece zile”, spune aventurierul. Pentru a se menţine în contact cu restul lumii, el se va folosi de cele mai noi tehnologii din domeniul comunicării şi energiei – spre exemplu, echipamentul său tehnic va fi alimentat cu ajutorul unui dispozitiv care îi converteşte energia musculară în electricitate.
Capsula sa de supravieţuire nu are, însă, toaletă. Alex va folosi o găleată pentru acest tip de nevoi: “Este hilar, dar am realizat că găleata este cel mai bun instrument pentru asta. Când am traversat Atlanticul, am încercat să fac treaba mare direct în apă. Dar când apa era agitată, îmi arunca totul înapoi pe barcă. Aşa că am început să folosesc găleata şi s-a dovedit cea mai bună opţiune”, râde el. Cum se pregăteşte pentru perioadele în care se va plictisi, în solitudinea lui de gheaţă? “Îmi voi lua cu mine ceva de citit, desigur. În plus, soţia mea şi cu mine ne-am înscris într-un program psihologic al unei universităţi online, aşa că vom încerca să învăţăm împreună, cu ajutorul internetului”, spune el. Familia este împăcată cu planurile aventurierului. Soţia lui coordonează echipa care îl ajută să pună totul pe picioare. “Putem spune că este o afacere de familie”, se amuză Alex. “Fiicele mele ştiu că voi locui pe un gheţar plutitor ca să atrag atenţia lumii asupra problemelor cauzate de schimbările climatice; când i-am spus celei mici, care are 4 ani, a replicat: “Este un lucru important, tată”. Aventura lui Bellini este inspirată din istorie: unul dintre personajele pe care el le admiră, Umberto Nobile, a făcut o călătorie la Polul Nord în anul 1928, în timpul căreia a supravieţuit 48 de zile, cu echipa lui, pe un fascicul de teritoriu. “El este inspiraţia mea”, mărturiseşte aventurierul italian.
Sursa şi foto: Oddity Central
Puteţi citi şi:
Bărbatul cu gânduri sinucigaşe care a ajuns cel mai renumit căţărător liber din India
VIDEO În jurul lumii, la 360 de grade
Cum să rămâi curat fără să faci duş timp de un an
FOTO Călătorie spre centrul Pământului