Într-un soi de manifest publicat în jurnalul ştiinţific New Space, astrobiologul Jacob Haqq-Misra susţine că primii colonişti de pe Marte ar trebui să aibă independenţă faţă de Terra şi să aibă şansa de a-şi dezvolta propria cultură, propriile sisteme de valori şi propriile forme de guvernare încă de la început, arată Smithsonian, transformându-se într-o a doua instanţă a civilizaţiei umane. Haqq-Misra, care lucrează la Blue Marble Space Institute of Science, un ONG american ce promovează cooperarea internaţională în explorarea spaţiului, credă că această situaţie nu doar că ar împiedica un război pentru independenţă între colonişti şi „conducătorii” lor de pe Pământ, ci le-ar permite marţienilor să dezvolte şi noi modalităţi de rezvolare a problemelor cu care ar urma să se confrunte pe Planeta Roşie.
În acest sens a fost semnat, de altfel, şi Tratatul Spaţial din 1967, semnat de 103 ţări, printre care şi SUA şi Rusia. Acesta interzice oricărei ţări să revendice teritorii în spaţiul extraterestru. Cu toate acestea, viitorii colonişti de pe Marte ar putea fi obligaţi să se supună în continuare jurisdicţiilor din ţările de origine. Pentru evitarea acestui scenariu, Haqq-Misra propune o serie de condiţii prin care colonizatorii să-şi dezvolte propria cultură independent.
Acestea includ renunţarea la cetăţenia pământeană şi înlocuirea ei cu cea de marţieni şi trecerea tuturor proprietăţilor de pe Marte sub administrarea coloniştilor, care vor stabili dacă alţi pământeni care vor să să li se alăture pot deține „pământ” pe Marte. Guvernele, corporaţiile şi indivizii de pe Terra nu vor avea voie să facă comerţ cu marţienii şi nu vor putea interveni în dezvoltarea politică, culturală, economică şi socială a civilizaţiei lor, iar pământenii nu vor putea pretinde resurse de pe Planeta Roșie. Totodată, explorările ştiinţifice întreprinse de pământeni ar trebui permise doar dacă ele vor servi intereselor ambelor planete, iar tehnologia, resursele și alte obiecte aduse de pe Terra de primii marțieni vor deveni accesorii permanente ale civilizației lor.
Împiedicarea comerţului ar putea impune însă o serie de probleme marţienilor în stabilirea primelor colonii. E foarte probabil ca primii locuitori ai Planetei Roşii să fie nevoiţi să se bazeze o vreme pe resurse trimise de pe Terra, iar în condiţiile în care lansările spre Staţia Spaţială Internaţională costă 450 de milioane de dolari bucata, cheltuindu-se 10.000 de dolari pentru fiecare jumătate de kilogram de provizii, aprovizionarea constantă a coloniştilor ar fi greu de justificat dacă aceştia nu dau nimic la schimb. Citiți mai mult aici.