Un artist american şi-a creat propria ţară în deşertul Utah

0

Zaq Landsberg este un artist din New York care, din dorinţa de a scăpa de viaţa agitată din marele oraş, şi-a creat propria ţară, Zaqistan, situată undeva în deşertul Utah, unde Zaq a reuşit, în 2005, să cumpere o bucată de teren nelocuit cu suma de 610 dolari. Achiziţia a făcut-o pe eBay.

La prima vizită acolo, a instalat un steag roşu-galben, doar aşa, într-o doară. Apoi, i-a venit ideea să transforme bucata de pământ într-un teritoriu suveran, numit după el. Aşa s-a născut Zaqistan. Motto-ul naţiunii: “Something from nothing”. Acum, artistul îşi vizitează ţărişoara timp de câteva zile în fiecare an; a ridicat un arc de triumf acolo, a pus un pat din flori de plastic şi un dom geodezic care a fost măturat, în doi ani, de vânturile puternice. A mai postat o patrulă de graniţă, care constă într-un robot de pază şi vinde paşapoarte pentru intrarea în ţara lui, cu 40 de dolari bucata, prin intermediul site-ului său.

Unii dintre prietenii săi, posesori ai unui astfel de paşaport, fac uneori vizite în micul stat, doar pentru a pierde vremea acolo. Iubita lui a cerut, recent, “cetăţenia” statului Zaqistan. Spune că a fost cucerită de felul în care se vede cerul înstelat din deşert, spre deosebire de lipsa de privelişte din New York. Răsăriturile şi apusurile soarelui au avut şi ele un cuvânt hotărâtor în decizia ei. Totuşi, recunoaşte că nu ar putea să locuiască acolo permanent. “E ca şi când ai fi pe Lună”, crede fata. În zonă există, în fapt, o staţie de cercetare a NASA destinată studiilor asupra planetei Marte.

Scopul fondatorului naţiunii este ca aceasta să devină o ţară “legală”, adică recunoscută legitim. Pentru asta, plăteşte taxele impuse, anual, spre mirarea oficialilor americani care nu pricep de ce artistul ar vrea să transforme acea bucată aridă de teren într-o ţară. Zaq, însă, nu este deranjat de glumele care se fac pe seama lui şi a ţării sale şi spune că “nu există un standard legal pentru ce este sau ce nu este o ţară. Zaqistan este o suveranitate de facto. Guvernul nu o recunoaşte, dar nici nu mă poate împiedica să fac aici ce vreau eu. Nimeni nu m-a necăjit aici. Deţin o bucăţică de deşert dintr-un deşert foarte mare, unde nu este nimeni. Ar trebui să mă găsească mai întâi. Zaqistan va rămâne aici pentru multă vreme”, promite excentricul artist.

Mai multe detalii: PeopleNew York Daily News

Sursa şi foto: Oddity Central

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger