Un arheolog a fost decapitat de ISIS, fiindcă nu a dezvăluit unde se află comoara din Palmyra

0

La 82 de ani, Khaled al-Asaad a fost capturat în urmă cu o lună de forțele Statului Islamic (ISIS), iar potrivit declarațiillor făcute de familia celebrului arheolog, acesta a fost ucis cu brutalitate marți de către militanții extremiști. Al-Asaad a fost decapitat, iar corpul mutilat a fost atârnat de o coloană în piața publică a străvechiului oraș sirian Palmyra. După câte se pare, cercetătorul a fost ucis pentru că a refuzat să dezvăluie unde sunt ascunse prețioasele antichități din Palmyra.

”Imaginați-vă cum e posibil ca un asemenea învățat, care a slujit memorabil aceste locuri și istoria lor să fie decapitat… iar corpul lui să atârne încă de coloanele antice din centrul Palmyrei,” a declarat Maamoun Abdulkarim, șeful comisiei pentru vestigii istorice din Siria. ”Prezența constantă a acestor criminali în oraș este un blestem și un semnde rău augur pentru Palmyra și pentru fiecare obiect arheologic de aici.”

Cercetătorul de 82 de ani ar fi fost în repetate rânduri interogat de militanții ISIS, care au acaparat o treime din teritoriul Siriei și teritorii din Irak, unde și-au proclamat sub teroare califatul. Marți, 18 august, arheologul a fost decapitat în fața a zeci de oameni, în piața centrală din fața muzeului orășenesc, arată agenția de presă locală Sana, citată de The Guardian. Asaad a participat la nenumărate săpături arheologice din Palmyra și acțiuni de restaurare, fiind un specialist extrem de apreciat.

Orașul Palmyra a fost întemeiat, spun cercetătorii, în jurul anului 2000 î.Hr., iar cele mai vechi decoperiri arhoelogice datează din neolitic. În primul secol al erei noastre, a fost încorporat în Imperiul Roman, ceea ce a dus la o mare prosperitate a acestor locuri, tradusă și prin construcția unor monumente de proporții. Primele săpături arheologice au în ceput în zonă în 1902, fiind apoi întrerupte în timpul războaielor mondiale și reluate în anii ’50, în cadrul unei expediții coordonate de UNESCO. În 1980, situl arheologic unde se află ruine ale fostei cetăți, precum și o necropolă, au fost incluse în Patrimoniul UNESCO.

În luna iunie a acestui an, la scurtă vreme după ce ISIS a preluat controlul asupra orașului, ucigând peste 400 de oameni, militanții au distrus două dintre templele importante ale orașului, folosind explozibil. Gruparea are, de altfel, la activ numeroase acte de distrugere a unor obiecte și situri importante de patrimoniu din lume: o parte din zidul cetății mesopotamiene Ninive, aflată azi pe teritoriul Irakului, a fost bombardată, o uriașă poartă sculptată din secolul al VIII-lea î.Hr. a fost demolată în orașul sirian  Ar-Raqqah, mare parte din ruinele orașului asirian din secolul al XIII-lea î.Hr. a fost dărâmată cu buldozerul etc. Irakul, de altfel, a decis de curând începerea unei ample acțiuni de digitalizare a cărților de la BIblioteca Națională, de teamă că ISIS ar putea distruge cărți și documente unice, de o valoare greu de calculat pentru istoria umanității.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger