Un arbore genealogic cu 2,3 milioane de specii arată evoluția vieții pe Pământ

1

Unsprezece insitutuții au colaborat la realizarea unui arbore genealogic pentru 2,3 milioane de specii de animale, plante, fungi și microbi, a cărei primă variantă a fost lansată recent și care ilustrează relațiile dintre vietățile Terrei pe măsură ce au evoluat una din alta, de la începuturile vieții pe Pământ, acum 3,5 miliarde de ani. De-a lungul anilor, au fost publicați zeci de mii de arbori genealogici de dimiensiuni mai mici, pe segmente specifice ale evoluției vieții, unele conținând chiar şi 100.000 de specii, însă acum rezultatele din aproape 500 de astfel de iniţiative au fost combinate într-un singur arbore menit să cuprindă toate speciile cunoscute de pe Terra. Rezultatul final este disponibil online, gratuit, putând fi accesat şi descărcat (de) aici.

Una dintre cele mai mari provocări din cadrul proiectului a fost luarea în calcul a schimbărilor de nume, a numelor multiple, a ortografierii greşite şi a abrevierilor pentru fiecare specie. În ciuda acestui efort, rezultatul final este doar un prim pas, şi asta pentru că doar o parte infimă din arborii genealogici ai speciilor publicaţi de-a lungul vremii sunt disponibili online. O analiză care a urmărit peste 7.500 de studii despre originea și evoluția organismelor, publicate între 2000 şi 2012 în peste 100 de jurnale ştiinţifice, a descoperit că doar unul din şase studii şi-au prezentat datele într-un format digital care să permită descărcarea lor. Majoritatea au fost publicate ca PDF-uri sau imagini ce nu pot fi combinate cu alte date.

Prin urmare, relaţiile descrise în anumite segmente ale arborelui, cum ar fi ramurile pentru familiile de mazăre şi floarea soarelui, nu corespund întotdeauna cu părerile experţilor. Altele, mai ales cele populate cu insecte şi microbi, rămân ambigue. Motivul este că până şi cea mai populară arhivă online cu secvenţe genetice, din care sunt construiţi mulţi arbori evoluţionari, conţin ADN pentru mai puţin de 5% din zecile de milioane de specii estimate că ar trăi pe Pământ. Pentru a mai umple din goluri, echipa dezvoltă şi un soft care să le permită cercetătorilor să completeze şi să revizuiască arborele genealogic pe măsură ce apar informaţii noi despre milioanele de specii care încă sunt numite sau descoperite.

Înţelegerea felului în care sunt înrudite între ele milioanele de specii de pe Pământ îi ajută pe oamenii de ştiinţă să descopere medicamente noi, să sporească recoltele agricole şi efectivele de animale şi să depisteze originea şi modul de răspândire ale unor boli infecţioase precum HIV-ul, Ebola sau gripa.

Sursa: Phys.org


Un comentariu

  1. Tatăl Minciunii…, el a scris acest articol ! Da..,diavolul sau satan (impotrivitorul),asa cum îl numește Dumnezeu în Scripturi! Dacă cercetam cu atenție,observăm că nu există nici un fel de dovadă care sa arate ca este posibilă incrucisarea a doua specii diferite de plante sau animale, ( bacterii sau insecte ), pești,păsări,etc… ! Toate sunt create asa de la început, adică : FIECARE DUPĂ SOIUL (PROGRAMUL) LOR !!! SE VEDE CLAR CA TOTUL ESTE CREATIE SI NU EVOLUTIE !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger