Un antreprenor în vârstă de 13 ani a primit finanţare pentru o imprimantă destinată nevăzătorilor

0

În decembrie anul trecut, Shubham Banerjee, elev în clasa a VII-a, şi-a întrebat părinţii cum citesc nevăzătorii, scrie Phys.org. Tatăl său, specialist în tehnologie în Silicon Valley, i-a spus să caute pe Google. Shubham a făcut asta şi, după câteva căutări, a învăţat despre Braille, sistemul tactil folosit de nevăzători pentru scris, şi despre imprimantele Braille, care, spre surprinderea băiatului, costă mii de dolari.

 

 

După ce a câştigat un premiu la un târg ştiinţific organizat de şcoala lui, după alte câteva distincţii naţionale, după ce părinţii i-au pus la dispoziţie 35.000 de dolari şi după o vizită la Casa Albă, Shubham a înfiinţat compania Braigo Labs, cu sediul în Palo Alto, care şi-a propus să devină primul furnizor de imprimante ieftine pentru nevăzători. Recent, ramura de investiţii a companiei Intel, Intel Capital, a anunţat că va investi în start-up-ul băiatului, transformându-l astfel pe Shubham în cel mai tânăr antreprenor din tehnologie care a primit finanţare directă.

Compania a ajuns să includă întreaga familie. Mama băiatului, Malini Banerjee, este preşedintă şi CEO, iar tatăl, Neil Banerjee, face parte din consiliul director şi, pe lângă asta, este şoferul fiului său şi însoţitorul lui la evenimente mediatice, interviuri şi întâlniri de afaceri. Finanţarea de la Intel va permite familiei să angajeze ingineri şi designeri de produse, ceea ce îi va permite băiatului să se concentreze mai departe pe studii. Investiţia îi va asigura lui Shubham un loc de cinste în istorie. Adolescentul este cu doi mai mic decât britanicul Nick D’Aloisio, până acum cel mai tânăr antreprenor care a primit finanţare directă, care s-a consacrat cu o aplicaţie de citit ştiri şi a cărui companie, Summly, a fost cumpărată de Yahoo cu 30 de milioane de dolari.

Braigo, compania lui Shubham, a creat o imprimantă care foloseşte mai multe motoare şi instrumente de imprimare. Băiatul a publicat pe net codul pentru soft, în sistem open-source, pentru a putea fi folosit şi de alţi dezvoltatori, familia având însă un brevet în curs de aprobare pentru imprimanta pe care o vor produce. Citiţi mai mult pe Phys.org.

 

Puteţi citi şi:

Lumea de dinăuntru. În culisele unui concurs de frumuseţe pentru femei nevăzătoare

Despre nevăzători, prin vecini

“Litera noastră”. Singura revistă în alfabet Braille pentru nevăzătorii din România


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger