Un animal creat integral din celule stem

12

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto au făurit în premieră un șoarece folosind ovule și spermă provenite numai din celule stem, scrie io9.com. Reușita ar putea deschide perspectiva controversată a nașterilor umane fără părinți.

În 2011, aceeași echipă dăduse naștere unor pui de șoareci cu spermă obținută din celule stem, însă acum au demonstrat că și ovulele pot fi produse pe această cale. Sperma obținută din celule stem a fost folosită pentru a fertiliza ovulele generate de aceste celule. Embrionii rezultați au fost implantați într-o mamă surogat, iar puii veniți pe lume la finalul experiementului s-au dovedit a fi sănătoși și fertili la rândul lor.

Mai departe, oamenii de știință conduși de Mitinori Saitou vor încerca să obțină celule de reproducere din țesuturi umane. Se crede că fabricarea de spermă și ovule umane din celule stem embrionare îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine procesul de reproducere al oamenilor și pe aceștia din urmă să treacă peste problemele de fertilitate.

În același timp, părinții ar putea avea copii biologici proveniți din propriile lor celule stem, iar femeile ar putea să nască și la vârste înaintate sau atunci când sunt bolnave de cancer și nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală din cauza tratamentului. Și mai departe, s-ar putea deschide perspectiva unor pui de om născuți doar din mostre de țesuturi și culturi de celule, fără implicarea părinților, practică ce ar putea da naștere unor probleme etice.

La ediția de anul acesta, premiul Nobel pentru medicină şi psihologie a revenit cercetătorilor John Gurdon din Marea Britanie şi Shinya Yamanaka din Japonia pentru transformarea celulelor specializate în celule stem care pot deveni celule de orice alt tip din corp. În 1962, profesorul Gurdon a luat informaţia genetică dintr-o celulă din intestinele unei broaşte şi a plasat-o în interiorul unui ou de broască, care s-a dezvoltat, ulterior, într-un mormoloc normal. Cercetătorul japonez a arătat că celule specializate de la un şoarece pot fi reprogramate să devină celule stem, prin introducerea a patru gene.

Puteți citi și:

Cum putem avea copii fără să facem sex


12 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger