Un an de la Fukushima, întrebările legate de siguranță sunt încă actuale

1

Mâine se împlinește un an de la catastrofa nucleară de la Fukushima, Japonia. Problemele legate de siguranță sunt, încă, actuale. Mulți locuitori s-au întors la gospodăriile lor, dar guvernul japonez a păstrat o mare parte din oraș închis – o zonă care se întinde pe 20 de kilometri în jurul centralei.

Deși niciun muncitor al centralei nu a murit din cauza expunerii la radiații, mulți au fost expuși la un nivel de radiații care depășea nivelul de siguranță în timp ce se luptau să controleze dezastrul și să evite ca centrala să se topească în zilele următoare cutremurului devastator.

Experți americani susțin că nivelul radiațiilor emise a fost de aproximativ 10% din cel înregistrat la dezastrul nuclear de la Cernobîl în 1986. Cu toate acestea, ei avertizează că efectele pe termen lung asupra muncitorilor și localnicilor sunt necunoscute.

“Oamenii sunt speriați de moarte”, spune Wolfgang Weiss, președinte al Comitetului Științific al ONU privind Efectele Radiațiilor Atomice, care studiază stiuația de la Fukushima. “Se gândesc – ‘spune-mi, e bine sau e rău?’. Dar noi nu le putem spune. Viața e riscantă”, spune acesta.

În Fukushima și în zonele apropiate, în afara zonei de evacuare de 20 de kilometri, expunerea anuală este în unele locuri de 20 de milisieverți, iar în altele nivelul ajunge și la 50. 50 de milisierveți este limita pentru muncitorii din centralele nucleare privind epxunerea anuală. Pentru sub 100 de milisierveți, oamenii de știință nu se pot pronunța categoric cu privire la siguranța pentru sănătate.

Foto: Flickr / [email protected]

Sursa: LiveScience


Un comentariu

  1. Iodul 131, care era cel mai periculos s-a dus. Mai rămâne cesiul 137 si stronţiul 90, cu preioade de injumatatire de ~30 de ani. În 300 de ani se duc şi alea de tot.

    20 mSv = 1000 de radiografii abdominale. De la 100 mSv in sus exista legaturi clare cu cresterea riscului de cancer la om.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger