Un alt pericol la adresa albinelor, noxele de la mașini

0

Abilitatea albinelor de a găsi flori ar fi afectată de o substanță chimică din noxele de la mașini, spun oamenii de știință. Testele au arătat că noxele degradează mirosul albinelor cu ajutorul căruia găsesc florile.

albina

Studiul, publicat în Scientific Reports, arată că un grup specific de chimicale găsite în noxele de la mașini diminuează răspunsul insectelor la mirosurile florale. Cercetătorii spun că rezultatul reprezintă dovada necesității îmbunătățirii calității aerului.

Pentru a evidenția efectele poluării asupra insectelor care asigură polenizarea, cercetătorii au făcut un amestec de chimicale care compun mirosul rapiței. Apoi, au folosit un generator pe bază de motorină pentru a crea un amestec de aer și noxe care se aseamănă cu noxele emanate pe o stradă aglomerată. Cercetătorii au combinat, ulterior, poluarea creată în laborator cu amestecul floral.

Prima observație a fost că s-au pierdut două componente ale amestecului floral, în urma reacției cu o componentă din noxe, a spus dr. Tracey Newman de la University of Southampton.

În a doua parte a testului, cercetătorii au învățat albinele să asocieze mirosul unei substanțe chimice anume cu a primi o picătură de zahăr lichid. Albinele au răspuns la gustul zahărului scoțând limba afară, exact cum fac când beau nectar de la o floare. După câteva încercări în care mirosul era urmat imediat de o picătură de zahăr, albinele au ajuns să scoată limba imediat cum au detectat mirosul. După ce acest miros floral a fost contaminat cu noxe, albinele nu au mai scos limba.

Dacă până acum cercetările pe albine s-au axat pe efectul pesticidelor, cercetătorii arată că insectele care asigură polenizarea și sunt vitale pentru omenire se confruntă cu mai multe pericole, întrucât poluarea aerului intervine în relația complexă care a evoluat între plante și animale.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger