Un alpinist ungur de origine română a escaladat al patrulea cel mai înalt vârf din lume fără un picior

0

Un alpinist ungur, născut în România, a escaladat al patrulea cel mai înalt vârf din lume fără un picior. Zsolt Eross și-a pierdut piciorul drept anul trecut și a urcat vârful Lhotse din Himalaya cu o proteză, informează Reuters.

Alpinistul în vârstă de 43 de ani a devenit în 2002 primul ungur care a atins vârful Everest, iar sâmbătă a ajuns în vârful Lhotse de 8.516 metri. Într-un mesaj video transmis de echipa sa, alpinistul spune că se descurcă bine cu proteza, deși este cam solicitată.

“Trebuie să o mai ajustez unori în situații delicate precum în timpul furtunii, deci sunt unele inconveniențe, dar totul e bine”, spune el.

Eross, al cărui nume de familie înseamnă “puternic” a suferit fracturi la ambele picioare în timpul unei căderi în munții Tatra din Slovacia în ianuarie 2010. Piciorul drept i-a fost amputat de la genunchi în jos.

Dar și-a început recuperarea de cum a ieșit din spital și a încercat escaladarea vârfului Cho Oyu, al șaselea cel mai înalt din lume, dar a fost întors din drum din cauza vremii.

Alpinistul a escaladat deja nouă dintre cei 14 munți peste 8.000 de metri, inclusiv Nanga Parbat, cunoscut și sub numele de “muntele ucigaș”.

Foto: Flickr / bongo vongo

Sursa: Reuters

Citiți și:

Curățenie de primăvară pe Everest. Alpiniștii au plecat să strângă tonele de gunoaie

Alex Găvan, expediție în premieră în Himalaya fără oxigen suplimentar

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger