Un aisberg de dimensunea Romei a cauzat moartea a 150.000 de pinguini

0

În jur de 150.000 de pinguini Adélie au murit după ce un aisberg de dimensiunea Romei a eşuat în apropierea coloniei lor din Cap Denison, golful Commonwealth, Antarctica, forţându-i să parcurgă 60 de kilometri pentru a găsi hrană, scrie The Guardian. Aisbergul de 2900 de kilometri pătraţi, botezat B09B, le-a blocat colonia în 2010, iar din 2011 până astăzi, din cei 160.000 de pinguini care trăiau în ea, au mai rămas doar 10.000, arată un studiu al Centrului de Cercetare a Schimbărilor Climatice din cadrul Universităţii din Noua Galie de Sud, Australia.

Oamenii de ştiinţă estimează că întreaga colonie, cunoscută de mai bine de un secol, ar putea dispărea în următorii 20 de ani. “Apariţia gheţarului B09B în golful Commonwealth din estul Antarcticii şi extinderea rapidă a gheţii care a urmat a sporit dramatic distanţa pe care pinguinii Adélie din Cape Denison sunt nevoiţi s-o parcurgă pentru a găsi hrană”, scriu cercetătorii australieni într-un articol publicat în jurnalul Antarctic Science. “Populaţia din Cape Denison ar putea dispărea complet în 20 de ani dacă B09B nu se mută în altă parte sau dacă stratul de gheaţă din golf, care a devenit permanent, nu se sparge”. Aisbergul ar fi plutit timp de 20 de ani înainte să se lovească de un gheţar şi să rămână blocat.

Potrivit Agerpres, care citează AFP, în timpul recensământului pinguinilor din decembrie 2013, cercetătorii au observat în colonia din Cape Denison “sute de ouă abandonate” din sezonul precedent, solul fiind plin de coji de ouă înghețate. “Acolo domnește o liniște îngrijorătoare”, a spus Chris Turney, cercetător la Universitate din Noua Galie de Sud şi șeful expediției din 2013, pentru Sydney Morning Herald. Pinguinii “din Cap Denison sunt foarte docili, letargici, parcă inconștienți de prezența noastră. Cei care au rămas încearcă să lupte. Nu este însă sigur că vor supraviețui, așa că este greu de crezut că vor asista la ieșirea puilor din găoace. Ți se rupe inima când vezi așa ceva”. Există un contrast puternic cu o colonie aflată la opt kilometri de banchiza de coastă formată din cauza aisbergului, unde populaţia de pinguini înfloreşte.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger