Un afacerist a cumpărat cu 8 milioane de dolari o barcă pentru a-i salva pe migranţii ilegali

0

Potrivit Amnesty International, 218.000 de persoane au încercat să traverseze Marea Mediterană, cu destinaţia Europa, în căutarea unei vieţi mai bune. Cei mai mulţi dintre ei proveneau din ţări ca Mali, Coasta de Fildeş, Niger, Guinea, precum şi din Libia, unde violenţele au determinat un procent important al populaţiei să caute scăparea cu orice preţ. Cel puţin 3.500 din aceşti oameni au murit înecaţi, în condiţiile în care mulţi dintre ei călătoresc în bărci improvizate şi în condiţii precare.

 

1_8-million-rescue-boat-750x400

 

Cristopher Catrambone şi soţia lui, Regina Catrambone, se plimbau cu yachtul personal pe Mediterană, când au văzut plutind o vestă de salvare despre care, au aflat mai târziu, ar fi aparţinut unei persoane care s-a înecat în încercarea de a ajunge în Europa. Bărbatul, un afacerist american înstărit, nu s-a rezumat la regret pasiv, ci a investit aproape 8 milioane de dolari într-o barcă de salvare, lungă de 40 de metri, care să le vină în ajutor zecilor de mii de migranţi ilegali care vor să tarverseze Mediterana în bărci nesigure, care le pun viaţa în pericol. Mai mult, Catrambone a cumpărat şi două drone şi a angajat 20 de persoane – marinari, salvatori, medici -, care să participe la operaţiunile de salvare. Vasul a fost botezan “Phoenix” şi va circula între Libia şi Italia, sub egida  organizaţiei malteze Migrant Offshore Aid Station, specializată în salvarea vieţilor migranţilor pe mare.

“Vom intra în istorie, şi asta prin mai multe lucruri,” a declarat Catrambone, citat de BBC . “Suntem primul vas civil care va folosi o tehnologie aşa de avansată. Sperăm că vom reuşi sî schimbăm condiţiile în care se realizează operaţiunile de salvare pe mare. Suntem inovatori, la acest capitol. Vom face ceva ce nimeni nu a mai reuşit să facă. Am investit bani în lucrurile pe care le susţinem.”

 

3_8-million-rescue-boat

 

În prima operaţiune de salvare unde a fost implicată ambarcaţiunea Phoenix, au fost salvate 271 de persoane, dintre care peste 100 de femei şi copii. În 60 de zile, au fost salvate 3.000 de vieţi. De regulă, cei care călătoresc din Libia în Italia, ajung pe insule ca Malta sau Lampedusa, care nu pot ţine pasul, din punct de vedere al resurselor, cu numărul migranţilor. Astfel, mulţi dintre cei salvaţi sunt deshidrataţi şi înfometaţi, dar pe Phoenix li se oferă pături, apă şi batoane energizante. Cei cu probleme grave de sănătate primesc îngrijiri medicale.

Cu toate acestea, mii de oameni continuă să-şi piardă vieţile, încercând să ajungă în Europa, pentru a găsi siguranţă şi şanse mai mari de a-şi câştiga pâinea. Anul trecut, Italia a pus capăt programului de operaţiuni de salvare pe mare, după ce Uniunea Europeană a anunţat că nu îl mai poate finanţa. Numeroşi politicieni sunt de părere că a oferi ajutor migranţilor ilegali va încuraja acest fenomen, însă membrii organizaţiei malteze MOAS spun că este timpul ca politica să nu mai aibă un cuvânt de spus în salvarea vieţilor.

Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Migraţiei arată că 8 oameni mor zilnic, încercând să ajungă într-o ţară mai bogată. Cercetarea scoate la iveală o creștere dramatică a numărului migranților care încearcă să ajungă în Europa. Peste 112.000 de migranți au fost sesizați de autoritățițe italiene în 2014, de trei ori mai mult ca în 2013. Din 2000 până acum, aproape 6.000 de decese în rândul migranților s-au înregistrat la granița dintre SUA și Mexic, iar 3.000 de decese din deșertul Sahara din Africa și din Oceanul Indian.

Sursa: The Plaid Zebra

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger