Un adolescent de 16 ani a inventat o metodă ieftină şi eficientă de curăţare a poluării

0

Samuel Burrow, un adolescent de 16 ani, a descoperit o metodă de curăţare a poluării cu ajutorul unor compuşi care se găsesc în loţiunile de protecţie solară şi în creioane. Samuel a creat un amestec alb de dioxid de titaniu şi oxid de grafit, care curăţă smogul: amestecul poate fi aplicat pe suprafeţe de interior sau de exterior, exact ca vopseaua.

 

 

Soluţia propusă de adolescent este eficientă, simplă şi ieftină, pentru că foloseşte ingrediente care se găsesc în produse pe care le folosim în mod obişnuit, scrie Inhabitat via IFL Science. Proiectul lui Samuel este unul dintre cele 15 finaliste din cadrul competiţiei Google Science Fair 2014. Finaliştii sunt votaţi de către public, începând din 1 septembrie, iar câştigătorul va fi anunţat pe data de 22 septembrie a acestui an şi va primi un premiu care constă într-o excursie de zece zile în Insulele Galapagos (în cadrul National Geographic Expeditions), la centrul Virgin Galactic Spaceport şi o bursă şcolară de 50.000 de dolari. Totodată, câştigătorul va primi şi suma de 10.000 de dolari pentru achiziţia de calculatoare sau echipament de laborator şi acces digital gratuit, pentru un an, la revista Scientific American.

“Am vrut să descopăr, iniţial, o metodă de îmbunătăţire a proprietăţilor dioxidului de titaniu, precum şi să creez un fel de substanţă ca o vopsea, ieftină, uşor de folosit, care să se poată aplica oriunde, de către oricine şi care să învingă poluanţii, oriunde în prezenţa luminii. Făceam nişte cercetări separat pe grafit (care e grozav) şi am descoperit ceva interesant în amestecul dintre cele două substanţe şi că acesta va creşte posibilităţile de utilizare ale compusului final”, spune Samuel despre proiectul lui. Adolescentul sugerează multiple modalităţi de folosire a invenţiei lui: în formă de burete, purifică apa şi aerul; în combinaţie cu nisipul, ajută la filtrarea metalelor grele din apă; ca suprafaţă vopsită, înlătură mizeria de pe suprafaţa respectivă şi, totodată, şi poluanţii din aer; sub formă de pudră, poate ajuta la curăţarea apei inclusiv în zone izolate din lume: pudra se pune într-un container cu apă, care se lasă la soare şi apa devine curată.

 

Mai multe detalii: Google Science Fair 2014, IFL Science

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Invenţie: buretele de grafit care transformă energia solară în abur

Un adolescent de 15 ani promite o imprimantă 3D de zece ori mai rapidă decât cele existente

Un puşti de 15 ani a venit cu o idee revoluţionară care să-i ajute pe bolnavii de Alzheimer


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger